Maatregelen om inbraken te voorkomen

Bij ons valt niets te halen, wij hebben niks van waarde in huis’ is een uitspraak die vaak terugkomt bij klantgesprekken. Maar de echte vraag is natuurlijk wat de inbreker krijgt voor zijn buit.

Enige tijd geleden had een politieagent een goed gesprek met een inbreker, nadat deze was aangehouden. Toen de agent en de inbreker in het politiebusje zaten te wachten, vertelde de inbreker dat hij alle goederen voor minimaal ¼ van de waarde kon verkopen. Sieraden worden per gram gewicht verkocht en elektronica wordt gewoon op marktplaats gezet.

beveiligings systeem

Dieven komen regelmatig terug

Bij één op de twaalf mensen die slachtoffer worden van een inbraak, wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Uit cijfers van het Verbond voor Verzekeraars blijkt dat in 8% van de inbraakclaims sprake was van inbraak op een adres waar al eerder is ingebroken. Bij ruim de helft van alle ‘herhaalinbraken’ vond de tweede inbraak binnen één jaar plaats.

Criminele kennen de plek, ze hebben de woning immers al eerder geobserveerd, en weten wanneer de bewoners afwezig zijn, hoe zij binnen kunnen komen, hoe het huis ingericht is en waar zij op moeten letten. Soms komen de inbrekers terug voor waardevolle spullen die zij de eerste keer niet mee konden nemen. In andere gevallen wachten de criminelen een tijdje voordat ze weer terugkomen, in de hoop dat de slachtoffers de gestolen goederen van de eerste inbraak vervangen hebben. Deze goederen kunnen de inbrekers dan weer opnieuw stelen.

Ook buren worden doelwit

Nadat er ingebroken is, nemen de slachtoffers in bijna alle gevallen maatregelen om een nieuwe inbraak te voorkomen. Hierbij kun je denken aan het aanleggen van een alarmsysteem, camerabewaking of betere sloten. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de buren van het huis waar ingebroken is, in de periode daarna ook meer risico lopen op inbraak. De criminele zijn dan eigenlijk van plan om bij hun eerdere doelwit toe te slaan, maar wijken door de nieuwe alarmsystemen vaak uit naar de buren.

Binnen 24 uur

Recent nieuws