FAQ Camerainstallatie.nl

Heeft u advies of hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Of heeft u vragen over de werking van camerasysteem, de invloed van bewakingscamera’s of de wet- en regelgeving rondom beveiligingscamera’s?

Bekijk hier alle veelgestelde vragen. Staat uw vraag niet in dit overzicht? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag verder, ook als de producten niet bij ons zijn aangekocht.

Veelgestelde vragen over camerabewaking en beveiligingscamera’s

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies of is er sprake van een afwijkende situatie? Neem ook dan contact met ons op. Met ruim 22 jaar ervaring en onze passie voor techniek weten wij voor elke situatie een geschikte oplossing te vinden.

Met het oog op de privacy worden de regels voor het hebben van beveiligingscamera’s buiten steeds verder aangescherpt:

 • Je bent verplicht om bij de toegangsdeur van het pand, door middel van een sticker of bordje, kenbaar te maken dat er beveiligingscamera’s hangen
 • De beelden die je maakt, mogen niet langer dan 28 dagen bewaard blijven
 • De beelden mogen niet bereikbaar zijn voor derden. Let er dus goed op dat de inlogcode niet makkelijk te raden is
 • Je mag alleen opnames maken van je persoonlijke eigendommen. In een enkel geval mag op deze regel een uitzondering worden gemaakt, bijvoorbeeld als de oprit alleen gefilmd kan worden als er ook een deel van de stoep zichtbaar is

Beveiligen is erg belangrijk. Niet alleen vanwege de schade die vaak aangericht wordt tijdens een inbraak of de goederen die ontvreemd worden, maar ook ter bevordering van uw gemoedsrust.

Als u zeker wilt zijn van een goed beveiligingssysteem, is het het meest verstandig om contact op te nemen met een professional. Een professional beschikt namelijk over alle benodigde kennis en zorgt ervoor dat alles snel en goed wordt geregeld. Hierdoor bent u zeker van kwalitatief hoogwaardige producten en een zorgeloos proces, vanaf de aankoop van materialen tot aan de installatie en uitleg van de producten.

De locatie van de camera’s is van groot belang. U wilt natuurlijk wel dat de inbrekers of andere ongenodigde gasten goed in beeld komen. Om te zorgen dat de camera’s op de juiste plek geïnstalleerd kunnen worden, is het van belang om te weten hoe een inbreker doorgaans te werk gaat.

Eén van de favoriete inbraakmethoden is om het huis te betreden via de voor- of achterdeur. Als de voor- of achterdeur geen optie is, wordt er uitgeweken naar andere mogelijkheden zoals ramen. Om erachter te komen wat de ideale plaatsing van beveiligingscamera’s voor uw woning is, kunt u het beste professioneel advies inwinnen.

De beste beveiligingscamera is een camera die goed zicht kan geven op hetgeen wat u wenst te zien. Iedere situatie is anders, waardoor niet elke camera voor elke situatie geschikt is. Wij denken graag met u mee en om u een zo goed mogelijk advies te geven, komen wij graag bij u langs op locatie.

Over het algemeen is de Turret beveiligingscamera de beste beveiligingscamera, aangezien deze camera bestand is tegen vuil, stof, regen en sneeuw. De kans op regendruppels op de beelden van een Turret camera is vele malen kleiner dan de kans op regendruppels op de beelden van een dome camera.

Onze installateurs plaatsen dan ook graag een Turret camera met een groothoeklens (2,8 mm), omdat deze camera het meest geschikt is om de gehele situatie in beeld te brengen. Wilt u toch graag een nog langere afstand in kaart brengen? Dan adviseren wij een camera met een 3,6 mm lens.

Het Loqed Touch Smart Lock is SKG drie sterren gecertificeerd en maakt gebruik van dezelfde geavanceerde encryptietechnologie als banken. Door deze beveligingstechnologie hebben alleen jouw telefoon en het Locqed Touch Smart Lock toegang tot de digitale sleutels. Zelfs wij kunnen jouw deur niet openen.

De batterij van het slot gaat tot één jaar mee en je krijgt ruim op tijd een melding als de batterij vervangen moet worden. Is de batterij niet op tijd vervangen? Geen zorgen! Het Loqed Toch Smart Lock heeft een noodaansluiting op de buitenmodule, waardoor je altijd je deur kunt openen. Als de batterij van je telefoon leeg is, kun je je persoonlijke code gebruiken.

De kosten van een camerabewakingssysteem verschillen per situatie. Hierbij moet rekening gehouden worden met het camerasysteem waarvoor gekozen is, de grootte van het terrein wat bewaakt moet worden en eventuele speciale beveiligingswensen.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om camerabewaking te leasen. Voor zowel de aanschaf als de lease van bewakingscamera’s bieden wij oplossingen op maat aan.

Het gebruik van camerabewaking kent diverse voordelen, onder andere:

 • Het afschrikken van indringers, waardoor een hoop ellende voorkomen kan worden
 • U beschikt over grondig en belastend bewijsmateriaal, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren
 • U kunt met een gerust hart op vakantie of naar uw werk, aangezien uw woning 24/7 beveiligd wordt door de bewakingscamera’s

Nee, u mag niet zomaar (zonder reden) de openbare weg filmen. U mag enkel uw eigen terrein en bezittingen filmen met bewakingscamera’s. Als het onmogelijk is om de openbare weg te vermijden, bijvoorbeeld wanneer uw eigendommen (auto, fiets, container, etc.) in dit beeldzicht staan, dan is het toegestaan om te filmen. U bent wel verplicht om de privacy van andere gebruikers zoveel mogelijk waarborgen.

Er zijn tientallen redenen om een camera op te hangen bij uw woning, zoals een beveiligingscamera of een videodeurbel. Het is dan ook niet verboden om een camera op te hangen, maar u moet er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen. Hetzelfde geldt voor andere mensen, zij moeten eveneens rekening houden met uw privacy bij het installeren van camera’s.

Belangrijkste regel: camera bij huis
De belangrijkste regel is dat uw bewakingscamera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Daarnaast mag u de openbare weg, de stoep en parkeerplaatsen niet filmen.

Uw eigen verantwoordelijkheid
Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de camera’s zo af te stellen dat alleen uw eigen bezittingen gefilmd worden.

Laat u uw camera’s monteren door een installatiebedrijf? Kijk dan met de installateur mee hoe de camera’s ingesteld worden, zodat u er zeker van bent dat de camera’s alleen op uw eigendommen gericht zijn.

Uitzonderingen camera bij huis
Soms kan de openbare weg niet vermeden worden tijdens het filmen van uw eigendommen, bijvoorbeeld omdat uw voordeur direct grenst aan de openbare weg. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de privacy van uw voorbijgangers zo min mogelijk geschonden wordt.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag u een camera doelbewust richten op een gedeelte van het terrein van uw buren of de openbare ruimte.

Wat kan de AP doen tegen cameratoezicht?
Filmt u met uw beveiligingscamera wél bezittingen van anderen of de openbare weg? Dan overtreedt u de privacywetgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan op de hoogte gebracht worden van uw cameratoezicht, bijvoorbeeld als iemand een klacht over uw camera indient. Vervolgens kan de AP op verschillende manieren tegen u optreden, onder andere door middel van het opleggen van een boete.

Camera van uw buren
Vindt u dat uw privacy geschonden wordt door de camera van uw buren? Ga dan eerst in gesprek met uw buren. Als u er samen met uw buren niet uitkomt, dan kunt u andere stappen ondernemen.

Stappenplan camera bij huis
Alles waar u rekening mee moet houden als u een camera op wilt hangen bij uw huis, kunt u terugvinden in het stappenplan camera bij huis.

Nee, er mag geen camera geplaatst worden in een kleedhokje! U mag geen filmopnames maken in kleedhokjes, toiletten, kleedkamers, behandelruimtes et cetera. Het plaatsen van camera’s in deze ruimtes is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat cameratoezicht in bovengenoemde ruimtes niet voldoet aan het vereiste van proportionaliteit en daardoor niet toegestaan is.

Steeds meer mensen besluiten om in en rondom hun huis beveiligingscamera’s te plaatsen. Deze camera’s zorgen voor een gevoel van veiligheid, wat erg belangrijk is om u thuis te voelen. Daarnaast zorgen beveiligingscamera’s ervoor dat uw eigendommen beter beveiligd worden. Zo kun u, ook als u niet thuis bent, altijd uw eigendommen in de gaten houden. Er zijn tientallen apps die u aan beveiligingscamera’s kan koppelen, waardoor u realtime in de gaten kunt houden wat er in en rondom uw huis of kantoor gebeurt. Een ander groot voordeel van camerabewaking is dat, mochten uw eigendommen toch ontvreemd worden, de daders sneller gevonden kunnen worden. Aangezien er vaak nog onduidelijkheid bestaat over de plaatsing van beveiligingscamera’s in combinatie met de openbare ruimtes, hebben wij hieronder de regels voor u op een rijtje gezet.

Zijn uw camera’s in huis geplaatst, in uw voor- of achtertuin en filmt u NIET het terrein van andere bewoners of de openbare weg? Dan is er niks aan de hand en mag u de camera’s gewoon laten hangen. Hangen de camera’s zo dat u niet alleen uw eigen terrein, maar ook de openbare weg of het terrein van anderen filmt? Dan is het een ander verhaal.

In het Wetboek van Strafrecht staat: ‘Het filmen met een aangebrachte camera is strafbaar, tenzij dit duidelijk is aangekondigd’ (artikel 441b Strafrecht). Het is dus belangrijk dat uw beveiligingscamera vanaf alle kanten duidelijk zichtbaar is. Daarnaast kunt u door middel van een sticker of een bordje aangeven dat u gebruik maakt van cameratoezicht. De sticker of het bordje moet goed te lezen zijn én zichtbaar zijn voordat iemand in het beeld van de camera zou kunnen komen. Volgens de wet is het dus verplicht om duidelijk aan te kondigen dat u gebruik maakt van beveiligingscamera’s. Het is dus van belang dat u voldoende maatregelen treft om te voldoen aan deze eis.

Nee, u mag niet zomaar (zonder reden) de openbare weg filmen. U mag enkel uw eigen terrein en bezittingen filmen met bewakingscamera’s. Als het onmogelijk is om de openbare weg te vermijden, bijvoorbeeld wanneer uw eigendommen (auto, fiets, container, etc.) in dit beeldzicht staan, dan is het toegestaan om te filmen. U bent wel verplicht om de privacy van andere gebruikers zoveel mogelijk waarborgen.

Op scholen hangen steeds vaker camera’s, bijvoorbeeld om vernielingen of diefstal tegen te gaan. De inbreuk op de privacy van de leerlingen, leerkrachten en bezoekers is hierdoor groot. Scholen mogen dan ook alleen camera’s ophangen als zij aan een aantal voorwaarden voldoen en de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk is.

Gerechtvaardigd belang
De school moet een gerechtvaardigd belang hebben voor het cameratoezicht, bijvoorbeeld het tegenstaan van diefstal of het beschermen van leerlingen, leerkrachten en bezoekers.

Noodzaak cameratoezicht
Het cameratoezicht op scholen moet noodzakelijk zijn. Dit betekent dat het doel wat bereikt wordt door middel van het plaatsen van camera’s, niet op een andere manier bereikt kan worden. De school is verplicht om na te gaan of er geen andere mogelijkheden zijn, die minder ingrijpend zijn voor de privacy van leerlingen, leerkrachten en bezoekers, om het doel te kunnen bereiken. Tot slot moet het cameratoezicht onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen.

1. Lage snelheid draadloze verbinding
De meeste wifi-routers sturen honderden MB’s per seconde door, maar dat zegt weinig over de ontvangst. Het wifi-signaal verzwakt en verliest snelheid voor het de router bereikt, waardoor er weinig controle is over het signaal dat binnenkomt. Een bekabeld camerasysteem garandeert een minimum aan verlies en blijkt altijd sneller dan draadloze camerabewaking.

2. Onstabiele verbinding
YouTube-filmpjes bekijken op je smartphone? Dat verloopt meestal zonder horten of stoten dankzij buffering.

Helaas ziet een VGA of 720p-resolutie met hoge MP4-compressie er wel goed uit op een mobiel scherm, maar veel minder op een beveiligingsmonitor. Beveiligingscamera’s met Full HD-beelden vragen om meer data, want ze geven ook real-time beelden door met een minimum aan vertraging.

3. Draadloze verbinding camerabewaking niet veilig genoeg
Wifi-routers maken gebruik van geavanceerde encryptiemethodes om het digitale signaal te beveiligen. Maar soms starten routers opnieuw op of wijzigt plots het wachtwoord.

Beelden van een bewakingscamera bevatten vaak gevoelige informatie, die wil je niet zomaar op straat gooien. Veiligheid primeert.

4. De verbinding raakt overbelast
Tegenwoordig maken steeds meer apparaten gebruik van de wifi-verbinding. Het signaal wordt dan gedeeld en dat gebeurt niet altijd evenredig: sommige apparaten eisen plots meer data op.

De beveiligingscamera krijgt bij pieken te weinig bandbreedte toebedeeld om de beelden volledig door te sturen. Gevolg? Beelden vallen weg, krijgen een lagere resolutie of vertonen blokpatronen door compressiefouten.

5. Draadloze camerabewaking is niet echt draadloos
Eigenlijk is een draadloze camerabewaking niet helemaal draadloos, want je sluit de voeding van een IP-bewakingscamera nog altijd aan op het lichtnet. Tip: koop een powerline-adapter. Die stuurt het signaal van de router via het lichtnet naar je toestel. Je maakt dus eigenlijk verbinding via een ethernetkabel.

Onze monteurs leggen u graag uit wat de voor- en nadelen zijn van een bekabelde of wifi bewakingscamera. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Spinnen zien bewakingscamera’s als ideale locatie om een spinnenweb omheen te bouwen. Camera’s worden vaak in hoeken of andere makkelijk bereikbare plaatsen voor spinnen opgehangen. De dieren zelf vormen hoogstens een tijdelijk probleem, het probleem zit hem vooral in het web dat ze weven. Spinnenwebben weerkaatsen namelijk licht, vooral infraroodlicht. Spinnenwebben zorgen hierdoor voor slecht tot onbruikbare beelden.

Wil je dat jouw camera altijd goede opnames maakt en zorgt voor een optimale beveiliging van je woning of kantoorpand? Dan is het belangrijk om eventuele spinnen bij je camera te verjagen.

Tip 1: Controleer de camera’s en haal spinnenwebben weg
Onderhoud voorkomt spinnenwebben. Maak er een gewoonte van om iedere week even langs alle camera’s te lopen en met een doek de spinnenwebben weg te vegen. Zie je geen spinnenwebben? Ga dan toch even voor de zekerheid met een doek over de camera. Sommige spinnenwebben zijn namelijk niet goed zichtbaar, maar verminderen toch de beeldkwaliteit van je camera.

Tip 2: Maak eventuele gaten of scheuren in de buurt van de camera’s dicht
Een camera in een ruimte met gaten of scheuren, is een uitnodiging voor spinnen. Zorg er dus voor dat alle gaten en scheuren dicht zitten, zodat spinnen een ander onderkomen zoeken en uit de buurt van jouw camera blijven.

Tip 3: Gebruik speciale sprays om spinnen te verjagen
Maak gebruik van een diervriendelijke spray om spinnen effectief te verjagen, zonder ze te doden. Spuit simpelweg de spray in de buurt van je camera en de spinnen gaan er gegarandeerd vandoor.

Hikvision en Dahua zijn respectievelijk de nummer 1 en 2 populaire merken bewakingscamera’s. Hikvision is grotendeels in handen van de Chinese overheid, Dahua is een private onderneming. Sinds een paar jaar i de derde Chinese speler Uniview aan een opmars bezig. De fabrikant verkoopt alleen IP-camera’s en netwerkrecorders.

De grootste westerse producent van bewakingscamera’s is Axis. Dit bedrijf ontwikkelde als eerste een IP-camera en is nog altijd de grootste westerse producent van IP-camera’s en toebehoren. Dankzij de uitstekende kwaliteit en integratiemogelijkheden van de camera’s groeide Axis uit tot partner voor grote projecten zoals luchthavens en stadscentra.

Het merk Avigilon startte met de ontwikkeling van microscopische camera’s voor de medische wereld en heeft zich later eveneens ontwikkeld op het gebied van camerabewaking. De camera’s van Avigilon zijn camera’s met een uitzonderlijk hoge resolutie.

Er zijn drie verschillende technologieën camerabewaking met elk hun eigen specificaties:

 1. Analoge camera
  Dit is de oudste en goedkoopste technologie. Je ziet livebeelden zonder vertraging, maar wel met beperkte resolutie. Deze technologie is minder geschikt om gezichten en nummerplaten te herkennen.
 2. IP-camera/netwerkcamera
  Deze camera’s hebben een onbeperkte resolutie en zijn ideaal voor gezichts- en nummerplaatherkenning. Als de camera’s verbonden zijn met het internet (wifi, 3G of 4G) kunt u zelfs op afstand alles volgen.
 3. HDSDI, HDCVI en AHD
  Dit zijn perfecte camera’s om HD en Full HD-beelden weer te geven en op te nemen. De resolutie blijft beperkt tot 4 miljoen pixels, maar er zit geen vertraging op de beelden.

Vanzelfsprekend houdt u graag een oogje in het zeil, zowel thuis als op kantoor. Maar wat zijn nu écht de voordelen van camerabewaking?

 1. Afschrikeffect
  Potentiële dieven kiezen liever een ander doelwit als ze camera’s zien hangen, simpelweg omdat camera’s een te groot risico zijn.
 2. Bewijslast
  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dieven staan herkenbaar op de bewakingsbeelden.
 3. Geruststelling
  Wat is er meer waard dan je investering? Juist, gemoedsrust. Met camerabeveiliging in de zaak voelen werknemers zich veiliger en kunnen zij zich beter op hun werk focussen.

Wij helpen u graag bij het trekken van een kabel voor een bewakingscamera, zonder dat er kabels of boorgaten zichtbaar zijn. In onderstaande video leggen wij duidelijk uit hoe wij werken. Het installeren van een bewakingscamera hoeft niet moeilijk te zijn, maar u moet wel weten waar u aan begint.

Om er zeker van te zijn dat uw camera’s op de juiste manier geïnstalleerde worden, komen wij graag bij u langs op locatie. Wij doen ons werk graag en installeren met passie en kennis alle bewakingscamera’s bij u op locatie.

Niet iedere bewakingscamera is een goede camera voor buiten, aangezien er rekening gehouden moet worden met het type lens, type behuizing en de hoeveelheid lux (lichtopbrengst). Daarnaast is het van belang om rekening te houden met hetgeen u wilt zien op de beelden, denk hierbij aan het herkennen van personen, nummerborden of simpelweg het houden van overzicht. Tot slot moet er gekeken worden nar de kabels die gebruikt worden om de camera’s aan te sluiten.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste camera? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met u mee naar een model dat geschikt is voor uw situatie.

Onze beveiligingscamera’s en kabels voldoen aan de hoogste verwachtingen. Wij werken enkel met CPR gekeurde kabels en IK10 gekeurde bewakingscamera’s. Dit betekent dat de camera’s niet alleen tegen een stootje kunnen, maar dermate sterk zijn dat er een vrachtwagen overheen zou kunnen rijden. Daarnaast kunnen al onze buitencamera’s tegen alle weersomstandigheden.

Hoe veilig een bewakingscamera is, hangt af van de gebruikte installatietechniek, het merk, de software en hoe de camera ingesteld is. Veelal is een wifi bewakingscamera niet de meest veilige en betrouwbare oplossing, omdat deze camera’s afhankelijk zijn van het wifi netwerk.

Een wifi camera maakt de hele tijd verbinding met een wifi netwerk, waardoor het netwerk onnodig belast wordt. In vele gevallen wordt het videosignaal niet goed overgebracht en zal u veel storingen ondervinden. Wij adviseren dan ook altijd om een bekabelde bewakingscamera aan te schaffen en te laten monteren door een vakman, zodat u jarenlang plezier heeft van uw camera’s.

Met deze duidelijk video kunt u zelf makkelijk uw Dahua beveiligingscamera via P2P/SN met de app verbinden, waardoor u op afstand de beelden van uw camera live kunt zien. Komt u er aan de hand van de video niet uit? Dan mag u altijd contact met ons opnemen, zodat onze medewerkers u verder kunnen helpen.

U heeft er vast al over gehoord: de CPR-normering ofwel NEN 8012-norm voor kabels en elektrische leidingen. Wat houden de nieuwe regels in en wat betekent de CPR voor u? Hieronder leest u de antwoorden op de belangrijkste vragen rond de CPR, zodat u veilig en volgens de regels kunt werken.

Wat is CPR – NEN 8012?
De nieuwe CPR is een norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. De afkorting CPR staat voor Construction Product Regulation, ruw vertaald is het een verordening voor bouwproducten. In Europa is de CPR bekend als de norm EN 50575 (CPR). In Nederland is hiervoor NEN 8012 opgesteld. Het doel van de norm is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren omtrent het brandgedrag van kabels en elektrische leidingen. En om de schade als gevolg van brand van en via elektrische leidingen zoveel mogelijk te beperken.

Hoe reageren kabels bij brand?
Binnen de CPR gaat het om de vraag hoe kabels reageren bij brand. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de brandvoortplanting en warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad. Door dit beter in beeld te krijgen moet het makkelijker worden om de juiste kabel bij het juiste gebouwtype te kiezen. De brandklasse hangt namelijk samen met de risicosituatie van een gebouw.

Wat houden de CPR-brandklassen in?
In de Europese regelgeving over CPR (EN 50575 en EN 13501-6) zijn verschillende
Euroklassen (ca) gedefinieerd: A, B1, B2, C, D, E en F. Deze klassen variëren in
Brand bijdrage en toepassing bij brandrisico op basis van de volgende kenmerken:
• Rookontwikkeling (s = smoke)
• Brandende en vallende deeltjes (d = droplets)
• Corrosiviteit/zuurgraad (a = acidity)

Heeft u advies nodig hoe CPR bij u van toepassing is of wenst u een offerte voor CPR goedgekeurde kabels? Wij helpen u graag uit de “brand” om de juiste producten voor uw situatie te vinden, voor een scherpe prijs.

cpr-kabel-reaction-to-fire-1-

De keuze voor een geschikte beveiligingscamera is afhankelijk van de vraag waar u deze voor gaat gebruiken. De camera’s zijn er in alle soorten en maten, waarbij elk type voor een andere situatie de opnames maakt die u wenst. Een binnencamera gaat bijvoorbeeld anders om met het verschil tussen dag en nacht dan een buitencamera.

Dome camera: Een veelvoorkomend type beveiligingscamera is de bolvormige dome. Deze kan op een vast punt worden gericht en is eenvoudig te monteren. De lens van de camera bevindt zich achter de bol en door de vorm biedt deze veel weerstand tegen vandalisme. De dome bewakingscamera wordt vaak buitenshuis gebruikt en kan dan ook overschakelen naar infrarood nacht belichting.

PTZ camera: De pan, tilt en zoom camera is een bestuurbare beveiligingscamera, vaak te bedienen via een computer, smartphone of joystick. Deze camera kan volledig geprogrammeerd worden en het is bij professionele modellen zelfs mogelijk om automatisch personen te volgen. Door de continue beweging is het verstandig om onderdelen geregeld te vervangen.

Bullet camera: Dit type beveiligingscamera kent een lange geschiedenis, maar wordt door de effectieve werking en lage kosten nog steeds veel gebruikt. In de lange en waterdichte behuizing bevindt zich de lens en is er tevens de ruimte voor infrarood verlichting. Dit biedt een voordeel tijdens het registreren van nachtelijke activiteiten. Deze camera kan op een bepaald punt worden gericht en is verstelbaar.

Cube camera: De ideale camera voor het registreren van activiteiten binnenshuis. Door de compactheid kan deze worden gebruikt in kleine ruimtes en biedt tevens tal van mogelijkheden door de toevoeging van het maken van geluidsopnames en infrarood verlichting. De kans op vandalisme is indien deze in het zichtveld staat bij dit type camera wel aanwezig.

Naast deze veel voorkomende camera’s zijn er nog enkele andere soorten die minder vaak gebruikt worden. Hierbij kan gedacht worden aan de robotcamera. Daarnaast is het mogelijk om een dummy model aan te schaffen, het preventieve effect van deze nepcamera’s kan inbrekers en vandalen afschrikken.

Een beveiligingscamera kopen: waar let je op?
Er zijn veel verschillende redenen om te kiezen voor camerabewaking, zoals het verzamelen van bewijsmateriaal of het afschrikken van criminelen. Door de vele redenen, is het lastig te zeggen welke bewakingscamera de beste is.

Om u van het beste advies te kunnen voorzien, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Los van uw budget, de situatie en uw wensen, kijken wij ook naar de technische haalbaarheid. Wij komen graag bij u langs voor persoonlijk advies, zodat wij naast bovengenoemde aspecten ook rekening kunnen houden met de uitstraling van de bewakingscamera’s.

Met een professioneel camerabewakingssysteem beschikt u over een paar extra ogen. Camera’s zorgen voor overzicht over uw pand, gasten, (publieke) ruimtes, evenementen en andere locaties. Wij beschikken over verschillende camerasystemen, zodat voor elke situatie een geschikte camera gekozen kan worden.

Camerabewaking thuis
Veel mensen kiezen vandaag de dag voor camerabewaking om hun woning extra te beveiligen. Bij het kiezen van camerabeveiliging is het belangrijk om rekening te houden met je eigen noden en verwachtingen. In dit artikel vind je meer informatie over camerabeveiliging bij huis, de pakketten, uitbreidingsmogelijkheden en prijzen.

Met camerabewaking herkenning is gezichtsherkenning mogelijk, waardoor je een persoon achteraf kunt herkennen.

Gezichtsherkenning is alleen mogelijk met een juiste recorder, afgesteld op de juiste snelheid. Een herkenningscamera wordt zo afgesteld dat een persoon van top tot teen herkenbaar is, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo kunnen personen met onder andere gezichtsbedekking of vermommingen niet herkend worden.

Door de eigenschapen van het gezicht van een persoon te registreren, kan naderhand worden bepaald of de te identificeren persoon voldoet aan de eigenschappen die zijn opgeslagen. De meeste methoden meten verhoudingen tussen grootte en afstand van de ogen, mond neus en oren. Echter, er zijn enkele methoden die het temperatuurprofiel, wat per persoon verschillend is, van een persoon meten.

Zijn er bepaalde voertuigen niet gewenst of zijn er slechts enkele voertuigen toegestaan op het terrein? Dan kunt u kiezen voor een camerasysteem met nummerplaatherkenning. Naast het lezen van nummerplaten, is het ook mogelijk om een tijdsregistratie te koppelen per nummerplaat en om alle informatie op te slaan met behulp van de datum en het tijdstip.

Met gezichtsherkenning herkent de software het gezicht van een mens en kan, aan de hand van deze herkenning, extra stappen ondernemen. Denk hierbij aan het verhogen van de beeldkwaliteit, waardoor de door de persoon verrichtte handelingen extra goed in beeld zijn, het inschakelen van de verlichting of het automatisch volgen van een persoon.

De frame rate, ofwel frame frequentie, is de frequentie (snelheid) waarmee de beelden worden weergegeven. De frame rate wordt meestal uitgedrukt in het aantal frames per seconden (FPS). Hoe hoger de frame rate, hoe hoger de mate van vloeiende beelden op een scherm.

Het aantal lux meet de hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Bij camera’s verwijst lux naar de minimale hoeveelheid licht dat nodig is voor de te produceren beelden. Hoe later het getal in lux is, des te gevoeliger de beveiligingscamera zal zijn. Een beveiligingscamera eist 1,5 lux om heldere beelden te kunnen leveren.

Verschillende levels licht:
100000 lux – Zonnige dag
10000-100000 lux – Zonnige dag met wat wolken
100-10000 lux – Bewolkte hemel
100-1000 lux – Thuis- of kantoorverlichting.
1-10 lux – Straatlicht
0.1 lux – Volle maan
0.01 lux – Jonge of halve maan
0.001 lux – Helder maanloze hemel (sterlicht)
0.0001 lux – Donker bewolkte maanloze nacht (sterlicht)

CCD is gecategoriseerd als:
Standaard klasse – Minimale resolutie is 1-3 lux
Maanlicht klasse – Minimale resolutie is 0.1 lux
Sterrenlicht klasse – Minimale resolutie is 0,0005-0.001 lux
Infrarode LED-klasse – Minimale resolutie is 0Lux met het gebruik van IR LED

Wide Dynamic Range verwerkt beelden om heldere opnamen te garanderen bij zowel veel als weinig licht. Dit betekent dat een bewakingscamera lichte en donkere omstandigheden beter kan verwerken en de kwaliteit van de beelden toeneemt.

Resolutie is de benaming van de hoeveelheid pixels van een digitaal beeld, digitale foto of digitaal beeldscherm. De resolutie van een beveiligingscamera bepaalt dus in feite de grootte van je video. Naast de daadwerkelijke grote van een resolutie, geven we de meeste resoluties ook nog een naam. Zonder in hele technische cijfers te spreken, kunnen we dan met de term full HD aangeven dat het beeld 1920 x 1080 pixels is.

Term Pixels  Megapixel
CIF 352 x 288 0,1 megapixel
D1 704 x 576 0,4 megapixel
960H 960 x 576 0,5 megapixel
HD / 720P 1280 x 720 1 megapixel
Full HD / 1080P 1920 x 1080 2 megapixel
 3MP 2048 x 1536 3 megapixel
2K / 4MP 2688 x 1520 4 megapixel
5MP 2592 x 1944 5 megapixel
Ultra HD / 4K / 8MP 3840 x 2160 8 megapixel

De beste kabel om uw bewakingscamera mee te installeren, is een CPR-gekeurde Cat6 kabel, het liefst een DCA-serie of een CCA-gekeurde kabel. Deze kabel levert de beste kwaliteit beelden op.

Steeds meer mensen beveiligen hun eigendommen met camera’s als ze op vakantie gaan. Goed idee? Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak bij de Nationale Politie, juicht elke maatregel toe die het inbrekers lastiger kan maken, dus ook beveiligingscamera’s. ‘Camera’s schrikken inbrekers af. Ze beseffen dat de pakkans – op heterdaad of later – dan groot is.’ aldus van der Velden.

Kwaliteit en privacy
Omdat de politie een overheidsinstelling is, wil Van der Velden zich niet uitlaten over wat goede of slechte beveiligingscamera’s zijn. ‘Maar de Consumentenbond heeft in 2018 beveiligingscamera’s getest. Ik raad wel aan je goed te laten informeren voordat je er een koopt. En niet alleen over de kwaliteit, maar ook over de veiligheid en privacy.’ geeft van der Velden aan.

Hang camera’s binnen én buiten
Van der Velden vindt het verstandig camera’s zowel in als buiten de woning op te hangen. ‘Maar als je moet kiezen, zou ik voor buitencamera’s gaan. Want als binnencamera’s iets oppikken, zijn de inbrekers al in de woning.’ Van der Velden adviseert buiten zowel aan de voor- als de achterkant van de woning camera’s te installeren.

Camera aanmelden bij de politie
In Nederland hangen naar schatting van de politie zo’n anderhalf miljoen particuliere beveiligingscamera’s. Daarvan zijn er tweehonderdduizend aangemeld bij de politie. Particulieren en bedrijven kunnen dit vrijwillig doen bij de politiedatabank Camera in Beeld. De politie kan dan beelden daarvan opvragen als er in de buurt een misdaad zoals een woninginbraak is gepleegd. Daders kunnen zo sneller worden gepakt.

De beste manier om je huis te beveiligen tegen inbrekers, is om je te verplaatsen in een inbreker. Loop om je huis heen als een inbreker, zowel overdag als ’s avonds, en schrijf alles op wat je opvalt. Denk hierbij ook aan de eventuele begroeiing die beschutting kan bieden. Vraag een deskundige, bijvoorbeeld de politie of een slotenmaker, waar de inbraakgevoelige punten liggen en verbeter al de benoemde punten.

Daarnaast kun je de volgende dingen doen on de veiligheid van je woning te waarborgen:

 • Neem een camerasysteem
 • Vervang alle sloten na aankoop van een woning
 • Vervang enkel glas door dubbel glas
 • Plaats rolluiken voor de kozijnen op de begane grond en in donkere hoeken van het huis
 • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen, ook op kleine raampjes
 • Zet timers op lampen

Ga je op vakantie? Laat dan iemand anders zorgen voor je planten en je post, zodat je huis een bewoonde indruk maakt op derden.

De beveiliging van een huis maakt de kans op inbraken veel kleiner en hoeft niet eens veel te kosten. Beveiliging kan plaatsvinden door middel van passieve trucs tot intelligente innovaties.

Wat kost een beveiligingssysteem?
De kosten voor de installatie van een beveiligingssysteem liggen gemiddeld tussen de €120 en €300 voor een unit en één camera. De kosten zijn onder andere afhankelijk van je eigen wensen, het soort camerasysteem, je woning en de omgeving.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag direct een gepersonaliseerde offerte aan.

Zoals de naam al zegt, werkt een draadloze camera zonder bedrading. Dit kent zowel voor- als nadelen. De batterijen zorgen ervoor dat je niet van een stopcontact afhankelijk bent en dat de camera ook werkt als de stroom uitvalt, maar tegelijkertijd moeten de batterijen wel vervangen worden om te zorgen dat de camera blijft werken. Daarnaast is een draadloze camera afhankelijk van het wifi-netwerk, waardoor er geen garantie is dat de beelden te allen tijde doorgestuurd kunnen worden naar de ontvanger.

Een dummy camera is geen echte camera, maar wordt gebruikt om inbrekers af te schrikken. Deze dummy camera’s zijn nauwelijks van echte camera’s te onderscheiden en zijn een goedkope manier om je huis te beveiligingen. Het enige nadeel is dat er geen beelden opgenomen worden als er onverhoopt toch ongewenste personen op je terrein komen.

Als deel van je beveiliging thuis kun je ervoor kiezen om bewakingscamera’s te plaatsen. Camera’s hebben een hoop voordelen: ze zijn vrij goedkoop, je kunt ze overal plaatsen, ze zijn draadloos en ze nemen alles op, zodat bij inbraak de beelden als bewijsmateriaal kunnen fungeren in een rechtszaak. Camera’s zijn vaak onderdeel van een compleet beveiligingssysteem, maar het is ook mogelijk om je huis alleen met camera’s te beveiligen.

Waarom camerabewaking?
Door het plaatsen van bewakingscamera’s kun je altijd een blik werpen op bepaalde plekken in en rondom het huis zonder dat je er daadwerkelijk naartoe hoeft. Het is dus een goede manier om alles in de gaten te kunnen houden. Daarnaast werken camera’s ook preventief, want als inbrekers een camera zien gaan ze vaak niet meer over tot de inbraak. Ben je een tijdje weg bent geweest en zie je bij terugkomst dat er een inbraak is geweest? Dan kun je altijd alle gebeurtenissen terugkijken.

De kosten van camerabewaking
Het verschil tussen de kosten van camerabeveiliging hangt vooral af van het type camera dat je wilt plaatsen. Bovendien hangt het ook af van het werk van de installateur. Onderstaande tabel geeft per camera weer wat je ongeveer qua prijs kunt verwachten:

Type camera Gemiddelde prijs
Dummy camera € 30
Draadloze camera € 180
Dome camera € 160
Analoge camera € 180
Infraroodcamera € 250
IP-camera € 280

De ideale hoogte om een bewakingscamera te monteren is gemiddeld genomen 1.65 meter hoog, aangezien dit de hoogte is waarop de meeste gezichten goed vastgelegd kunnen worden. Het nadeel van deze hoogte is dat bijna iedereen bij de camera kan komen en deze kan deactiveren. Wij raden dan ook altijd aan om bewakingscamera’s tussen de 2 meter en 2.60 meter hoogte te hangen.

Wist u dat veel beveiligingscamera’s te hoog worden opgehangen? De beveiligingscamera is dan op de bovenkant van het hoofd gericht, waardoor het gezicht minder goed tot niet zichtbaar is.

Vaak krijgen wij de vraag of men zelf ook een camerasysteem kan installeren. Natuurlijk is dit mogelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het installeren van bewakingscamera’s.

Camera’s ophangen en draden trekken
De basis van een goed camerabewakingssysteem is een netwerkkabel. Zelfs bij een draadloos systeem is de basis een kabel, namelijk de voedingskabel. Heeft u zelf geen zin of kennis om de kabels te trekken? Dan kan een monteur van Camerainstallatie.nl u verder helpen bij het trekken van de bekabeling en het installeren van de camera’s.

Hoe sluit ik de kabels aan?
Elk (bedraad) systeem is nagenoeg gelijk. De kabel van de camera plug je in de recorder op de juiste plek en je zorgt dat de voeding van de recorder is aangesloten. De recorder is nu klaar om op te nemen.

De beelden kunnen bekeken worden op de tv mits deze op de recorder, de app of het internet is aangesloten. Zoals je ziet is het niet al te lastig om dit zelf te proberen. Kom je er echter niet uit, dan kun je altijd contact met ons opnemen zodat we je verder kunnen helpen.

Camerasysteem installeren door een expert
Komt u er niet uit of wilt u uw camerasysteem op professionele wijze laten installeren? Dan kunt u bij Camerainstallatie.nl een verzoek doen voor installatie. Wij zullen contact met u opnemen om de situatie te bespreken en komen desgewenst langs voor een juiste inventarisatie. De monteurs van Camerainstallatie.nl installeren alle voorkomende merken en typen camerabewakingssystemen.

De beelden van een IP-camera kunnen in principe vanaf de hele wereld bekeken worden, mits er sprake is van een internetverbinding en de camera’s zijn geconfigureerd. U kunt er ook voor kiezen om de beelden alleen binnen uw lokale netwerk te bekijken en niet open te stellen voor het internet. Afhankelijk of u de beelden privé wilt bekijken of vrij wilt geven aan derden, kunt u met behulp van restricties gebruikers toelaten of niet. Eveneens is het mogelijk om beelden gemaakt met een IP-camera overal op een mobiele telefoon of tablet, met behulp van een hiervoor geschikte applicatie, te bekijken.

Kan ik de beelden ook in de nacht bekijken?
Ja, dit kan. Een IP-camera zal zodra het donker is de beelden verzorgen middels infrarood belichting. Het verschil met beelden overdag is dat de nachtbeelden zwart-wit worden verzonden en niet in kleur.

** Tenzij u kiest voor een starlight full color camera, deze camera’s zijn in staat om ook in de nacht de beelden volledig in kleur weer te geven.

Nee, in principe mag dat mag niet. Iedereen mag zijn of haar eigen erf en objecten filmen (mits duidelijk aangekondigd), maar daar blijft het bij. Het is wel toegestaan om een klein deel van de openbare weg te filmen als de auto op de oprit staat, mits de privacy van voorbijgangers gewaarborgd kan worden.

Voor de buren is er echter geen enkele noodzaak om een deel van uw erf te filmen zolang u de privacy van uw buren niet aantast (door bijvoorbeeld veel overlast te veroorzaken). Uw buren mogen alleen dat deel filmen dat nodig is om hun huis te beveiligen.

Videocameratoezicht kan het gerechtvaardigde belang dienen van de bescherming van eigendommen en de bewoners van een woning. Het is u dus toegestaan om een camera op te hangen ter beveiliging van een woning of een flat. Bewaking van de straat is niet uw verantwoordelijkheid, daar moet het videocameratoezicht stoppen. Ook zijn de voordeur en ramen van de woningen de grens. U moet met een bord of sticker kenbaar maken dat er een videocamera hangt. Doet u dat niet dan kunt u strafbaar zijn.

Ja, dat mag. Een winkelier mag bewakingscamera’s plaatsen als dat noodzakelijk is om zijn zaken (goederen), klanten en personeel te beschermen. Maar de inbreuk op privacy moet zo klein mogelijk zijn.

Informeren over cameratoezicht
Voordat u een winkel binnengaat, moet u kunnen weten dat er cameratoezicht is. De winkelier moet u daarom informeren door bijvoorbeeld borden of stickers op te hangen waarop staat dat er cameratoezicht is. Doet hij dat niet, dan kan hij strafbaar zijn.

Camera’s in winkel
Een winkelier kan bijvoorbeeld camera’s ophangen bij de ingang, de schappen en de kassa. Maar u mag verwachten dat u niet bespied wordt als u bijvoorbeeld in een pashokje of wc bent in een winkel. Dat zou een te grote inbreuk op uw privacy zijn. Een camera in een pashokje of wc gaat dus te ver.

Ja, dat mag. Uw woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren (vve) mag een bewakingscamera ophangen met het oog op de beveiliging van de eigendommen en bewoners in uw flatgebouw. Maar er gelden wel enkele voorwaarden.

Voorwaarden cameratoezicht flatgebouw
De belangrijkste voorwaarden voor de woningbouwvereniging of vve om camera’s te mogen plaatsen zijn:

 • De camera mag in beginsel niet de straat filmen. Alleen als dit onvermijdelijk is, mag de camera gebouwen, terreinen en zaken van anderen of de openbare weg in beeld brengen. De woningbouwvereniging of vve moet bekijken of het noodzakelijk is om de publieke ruimte in beeld te brengen. Is dit het geval, dan mag niet meer gefilmd worden dan noodzakelijk is voor de beveiliging van de eigendommen en de bewoners.
 • De camera mag niet in de woningen filmen.
 • Het moet duidelijk zijn dat er cameratoezicht is. De woningbouwvereniging of vve moet daarom de bewakingscamera duidelijk en zichtbaar ophangen of met bijvoorbeeld een bord of sticker duidelijk maken dat er een camera hangt. Doet de woningbouwvereniging of vve dat niet, dan kan deze strafbaar zijn.
 • De woningbouwvereniging of vve mag de beelden niet langer dan vier weken bewaren.
 • Bij de vve moet het besluit om cameratoezicht te gebruiken in overleg gebeuren. Dit betekent dat een meerderheid van de vve-leden voor de toepassing van cameratoezicht heeft gestemd in een ledenvergadering.

Wanneer een incident heeft plaatsgevonden en hiervan zijn goede beeldopnamen gemaakt, kunt u de beelden tijdens de aangifte inleveren bij de politie. Het is niet toegestaan dat een politieagent de camerabeelden bekijkt. De politieagent neemt de beelden officieel in beslag en vraagt toestemming aan de Officier van Justitie om deze te mogen bekijken. Alleen de Officier van Justitie kan de politieagent toestemming verlenen om de beelden te bekijken. Worden de beelden toegelaten zonder goedkeuring van de Officier van Justitie, dan zullen de beelden nietig worden verklaard.

Het is (nog) geen verplichting om camerabeelden beschikbaar te stellen een de politie. Door het vastleggen van bewakingscamera’s van particulieren en bedrijven, kan de politie een bredere opsporing doen bij misdrijven. De betrokken politiefunctionaris kan echter alleen met een vordering van het Openbaar Ministerie beelden van particulieren of bedrijven opvragen en/of veiligstellen.

Op de site van de Nationale Politie is een pagina te vinden die gaat over het project ‘Camera in beeld’. De site geeft op bijna alle vragen aangaande dit onderwerp een antwoord en iedereen kan zijn camera(s) aanmelden. Gevraagd wordt om een screenshot van het te bekijken beeld erbij te leveren.

De politie kan beelden van bewakingscamera’s opvragen
Wat zou dit in de praktijk kunnen betekenen? U plaatst één of meerdere camera’s rondom uw pand, configureert ze met in het achterhoofd de bestaande wetgeving, informeert uw buren, en meldt ze al dan niet aan bij de politie. Maar dan komt het moment dat er iets in uw wijk is gebeurd en de politie uw beelden opvraagt.

Hoe beschermt u de privacy van mensen die ongevraagd gefilmd zijn?
Mogen zij dan alle beelden (rondom de gebeurtenis) meenemen? Of mag u bepaalde beelden weigeren? Denk hierbij bijvoorbeeld aan beelden van uw visite, kinderen en dergelijke. De kans bestaat namelijk dat als u deze beelden vrijgeeft, ze tijdens de rechtszaak door de andere partij worden gezien als ze als enig en aanvaardbaar bewijs worden gebruikt. Het is zaak hierover met de politie of het Openbaar Ministerie te overleggen en de beelden zelf te blurren of te zwarten. Weglaten van die beelden kan leiden tot afwijzing als bewijs tijdens de opsporing of de rechtszaak.

Met een ‘privacy screen’ delen van het beeld op zwart zetten
Wat vooral particuliere gebruikers van bewakingscamera’s niet weten, is dat het grootste deel van de bijgeleverde software de mogelijkheid heeft om een zogenaamd ‘privacy screen’ in te stellen. Daarmee zet je in het bestaande, zichtbare beeld (in de configuratie) een deel of delen daarvan op zwart, zodat op de uiteindelijke beelden bijvoorbeeld de buren niet te zien zijn. Op deze wijze – en vooral als je dit ook aan de buren laat zien – blijf je binnen de kaders van de wet.

Een IP-camera maakt gebruik van het ‘Internet Protocol’, dit is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals het internet. Door middel van een UTP-kabel kan de IP-camera vervolgens verbinding maken met het internet, indien deze wordt gekoppeld aan een router of NVR-recorder. Deze UTP-camera kan meer data verwerken dan een coaxkabel, waardoor de IP-camera camerabeelden met hogere resolutie en betere beeldkwaliteit toont. Ook kunnen de camerabeelden door middel van draadloze verbinding (wifi) worden verzonden.

Door de internetverbinding is het mogelijk om overal ter wereld de camerabeelden van je IP-camera live te volgen.

Ja, dat mag. Je mag de camera’s alleen niet op de openbare weg richten. Als je bij het filmen van jouw eigendommen een deel van de weg filmt, omdat de openbare weg onvermijdelijk is, wordt dit toegestaan omdat het als bijkomende schade wordt gezien.

Ja, jij (of je buurman) mag gebruik maken van cameratoezicht om bijvoorbeeld een woning of auto te ‘beveiligen’.

In het geval dat je de beelden ook opneemt en openbaart, bijvoorbeeld via een livestream, is er sprake van ‘verwerking van beelden’ en is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van cameratoezicht, dient dit duidelijk kenbaar gemaakt te worden met een waarschuwingsbord. Dit moet zichtbaar zijn voordat men in beeld wordt gebracht.

Het is niet toegestaan de openbare ruimte te filmen. De openbare ruimte valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Er is echter één uitzondering, bijvoorbeeld als je je auto in beeld wil brengen en deze op de openbare weg staat. Je mag uw auto in beeld brengen en iedereen die langs je auto loopt/fietst wordt gezien als bijvangst.

Dome camera
In de ronde koepel van de dome beveiligingscamera’s zijn infrarood leds ingebouwd voor nachtzicht. De ‘bol’ is 3-axis, waardoor de lens iedere gewenste kant op kan worden gedraaid. De dome is eenvoudig te bevestigen. U draait de onderste ring los en deze kan zo op een wand of plafond bevestigd worden of met behulp van een opbouwdoos of muursteun.

Turret camera
Een turret dome camera oogbol is koepelvormig, maar dan met een platte kop. Deze flat-faced dome-camera’s worden niet zo vaak geïnstalleerd, maar voor toepassingen die geen vandalismebestendige dome vereisen is deze camera zeer geschikt. U kunt de turret beveiligingscamera buiten het bereik van mensen monteren. Bij sommige turret dome bewakingscamera’s zijn de ingebouwde IR LED’s ondergebracht in een apart venster op de cameralens.

Speed dome camera
Een speed dome kan 360 graden om zijn as filmen. De camera zit vast aan een roterend gedeelte en kan in zijn beugel omhoog en omlaag beelden filmen. Speed dome camera’s hebben bovendien een zoom functie. Dat betekent dat ze kunnen inzoomen op een object in beeld.

Bewakingscamera’s zijn er in veel verschillende versies, zoals camerasystemen die door de gebruiker op afstand te bewegen zijn. Deze bewakingscamera’s noemen we PTZ-camera’s. Dit kan in een IP-camerasysteem zijn, maar ook in een CVI- of SDI-camerasysteem.

Voordelen van een PTZ-camera
PTZ-camera’s beschikken over optische zoom. Met optische zoom kunt u op afstand personen of objecten nauwkeuriger bekijken door in te zoomen. Bij optische zoom treedt er bij het inzoomen geen verlies van beeldkwaliteit op. PTZ-camera’s worden gebruikt voor allerlei doeleinden en maken het makkelijk om bij verdachte omstandigheden een goed beeld te krijgen van een situatie. Met deze beweegbare camera’s heeft u een breed gezichtsveld. PTZ-camera’s zijn ideaal wanneer u iets wilt bewaken dat geen vaste plek heeft, bijvoorbeeld uw geparkeerde auto die elke keer op een andere plek staat. De camera kan bovendien een bepaalde route monitoren en stopt bij beweging. Bovendien zijn deze camera’s geschikt voor binnen en buiten.

Het verschilt per situatie welke kabel het beste gebruikt kan worden voor een camerasysteem.

In principe is een Cat5E kabel met een harde kern meer dan voldoende voor binnen camera’s. Gaat het om een kabel voor buiten of een kabel die een lange afstand moet overbruggen? Dan adviseren wij om een Cat6 kabel te gebruiken.

Het huren van camerabewakingssystemen is mogelijk via de website www.securityrental.nl. U kunt ook telefonisch contact op nemen via 036-52 90 007.

Op zich zijn de regels wat betreft bewakingscamera’s in Nederland vrij makkelijk, zolang je de privacy van andere personen kunt waarborgen. Dit betekent dat je niet doelbewust iemand mag filmen. Heb je als doel om je eigen terrein en eigendommen te filmen, dan mag je alles wat je hierom heen ziet als bijkomende schade zien.

De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning. Hoe hoger u de camera bevestigd, hoe meer overzicht u krijgt. Het gevaar is wel dat het te hoog ophangen van de camera ten koste gaat van de gezichtsherkenning.

Motion detection betekent bewegingsdetectie. Bewegingen in de buurt van de camera’s worden in de opnames gemarkeerd als beweging, waardoor het terugkijken een stuk makkelijker wordt.

Full HD staat voor Full High Definition en heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ofwel het aantal videolijnen op een scherm. Full HD 1080p camera’s hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels en HD Ready 720p camera’s hebben een resolutie van 1280 x 720 pixels.

Het voordeel van een bekabeld systeem is dat dit systeem storingsvrij is en er niet apart stroom voor de camera’s getrokken hoeft te worden. Een UTP-bekabeling is voldoende.

Een draadloos systeem is makkelijker aan te sluiten, aangezien er geen kabel getrokken hoeft te worden. Wel heeft een draadloze camera een stroompunt nodig en zijn wifi camera’s meer storing gevoeliger dan bekabeld.

De veiligste optie om camerabeelden op te slaan is met behulp van de camerarecorder. Dit zijn speciale recorders die worden gebruikt voor het opslaan van beelden van een IP-camera.

Neem telefonisch contact met ons op om uw wensen te bespreken, waarna wij u kunnen helpen met uw aankoop.

Harddisk recorders worden gebruikt om camerabeelden op te slaan. Met een harddisk recorder van 1 TB kunt u beelden van ruim één week opslaan, bijvoorbeeld als u op vakantie bent.

Digitale videorecorder (DVR): Apparatuur dat het mogelijk maakt om uw camerabeelden op te slaan. Ook kunt u via de recorder uw analoge camera’s online bekijken via telefoon, tablet of laptop.

Netwerk videorecorder (NVR): Apparatuur dat het mogelijk maakt om uw camerabeelden op te slaan. Ook kunt u via de recorder uw Full HD camera’s online bekijken via telefoon, tablet of laptop.

U kunt in principe met elke beveiligingscamera de beelden online en live bekijken. Bij onze camerabewakingspakketten wordt ook een app meegeleverd waarmee u via uw smartphone of tablet live de camerabeelden kunt bekijken. IP-camera’s en PTZ-camera’s bieden standaard de optie om online de beelden te bekijken.

PTZ-camera staat voor pan-tilt-zoom camera. Deze camera’s zijn op afstand bestuurbaar, waardoor je op grote terreinen altijd alles kunt volgen. Daarnaast kunnen deze camera’s inzoomen, zodat alles goed zichtbaar is.

Een IP-camera is een netwerkcamera en wordt aangesloten via een netwerkkabel (UTP), waardoor de camera’s een hoge HD-beeldkwaliteit leveren.

HDCBI is een techniek waardoor het mogelijk wordt om HD-kwaliteit beelden te versturen via een coaxkabel. HDCVI is een goedkope oplossing om HD-beelden te versturen over een analoog signaal.

Analoge camera’s zijn beveiligingscamera’s die via coax signaal beelden leveren. Deze beelden zijn hierdoor van lagere kwaliteit.

Een extern IP-adres wordt ook wel het publieke IP-adres genoemd en is het adres waarmee je aan het internet verbonden bent. Het externe IP-adres is afhankelijk van uw accessprovider. Wilt u weten wat uw externe IP-adres is? Kijk dan op www.watismijnip.nl.

Een intern IP-adres is een adres waarmee de router data uitzendt naar apparaten in het huis die verbonden zijn met de router. Vaak zijn dit IP-adressen als: 192.168.1.20.

Een Camera recorder/IP-camera heeft een standaard IP-adres. Vaak is dit: 192.168.1.108 dit is een intern IP-adres.

De router bewaakt de verbinding met het internet, zodat niet iedereen van buitenaf zomaar toegang heeft tot apparaten in je netwerk. De communicatie met het internet verloopt via zogenaamde poorten en elk type communicatie gebruikt een andere poort. Om het camerasysteem van afstand te kunnen bereiken, moet desbetreffende communicatiepoort op uw router open worden gezet.

De router zet de verbinding van uw provider om in een bruikbare internetverbinding, waardoor u een internetnetwerk heeft. Een switch verdeelt het signaal over meerdere poorten, zodat u meerdere apparaten in het netwerk kunt verbinden.

Indien er een storing optreedt bij uw camerasysteem kunt u contact opnemen met onze storingsdienst. Dit is mogelijk via de helpdesk of per mail: helpdesk@camerainstallatie.nl.

Deze klanten ging u voor