WhatsApp ons Bel ons Bel mij terug

Camerabewaking in België

Installateurs in België vragen de hoofdprijs en installeren veelal zonder keurmerk, juist daarom snappen wij heel goed dat steeds meer belgen hun inkopen doen in Nederland. De Nederlandse installateur is niet alleen voordeliger , maar levert en installeert ook nog eens een beter product bij u thuis of op kantoor. Ons bedrijf Camerainstallatie.nl bestaat al sinds 1999 en heeft in de loop der jaren vele projecten in België mogen installeren. De vraag naar camerabewaking systemen in België is enorm toegenomen en de aanvragen veelal rond de grens tot aan Antwerpen is aanzienlijk te noemen.

 

 

Door het leveren van kwaliteit voor een betaalbare prijs is het dan ook niet gek dat onze camera systemen voor het beveiligen van woning en bedrijf erg in trek zijn. De installatie van een bewakingscamera zal gebeuren door een echte CameraInstallatie.nl monteur. De monteur welke de camera’s plaatst weet u precies te vertellen wat het beste is om te doen, hij zal alles in overleg met u geheel naar wens installeren. Eenmaal klaar met de installatie, worden alle punten nagelopen en pas als u tevreden bent betaald u. Makkelijker kunnen wij het niet maken, en de kwaliteit die wij leveren zegt veelal al genoeg. Camerabewaking is een mooie manier om subtiel uw woning of bedrijf te beveiligen. Natuurlijk zijn camera’s niet altijd de oplossing, soms bied een Alarm systeem, verlichting of een intercom ook een goede oplossing wij geven u dan ook graag het juiste advies.

Camerainstallatie.nl

BEWAKINGSCAMERA’S IN JOUW GEMEENTE

Weet wat er je (letterlijk) boven het hoofd hangt! Hieronder vind je informatie over camerabewaking en een overzicht van bewakingscamera’s per gemeente. Het overzicht is hoogst onvolledig, wat moeilijk anders kan als je weet dat er volgens de laatste telling van de Privacycommissie (augustus 2017) in België 47.137 sites zijn waar er camera’s hangen. Wat we op deze pagina’s in kaart brengen, is dus slechts een fractie. Maar met de gedachte dat alle beetjes helpen, zijn we er toch maar aan begonnen. Alle aanvullingen zijn uiteraard welkom. Bewakingscamera’s in Brussel, Antwerpen en Gent vind je op een aparte pagina.

 

19/10/2010 – Het stadsbestuur is het eens over de plaatsing van 16 bewakingscamera’s in de centrumstraten. Opzet is dat er in alle belangrijke centrumstraten camerabewaking komt. Het zou gaan om vier camera’s op de Grote Markt, drie op de Hopmarkt, drie aan het Sint-Martensplein, drie aan het Vredeplein, twee op het Statieplein en één in de Lange Zoutstraat. De camera’s zouden een beeld geven van 360° en kunnen inzoomen op gezichten op mensen in mensenmassa’s. Samen goed voor een investering van 745.000 euro. Daarnaast voorziet het voorstel in ANPR-camera’s aan de invalswegen. Hiervoor zijn de Brusselsesteenweg, de Dendermondsesteenweg, de Gentsesteenweg, de Siesegemlaan en de rotonde Haring geselecteerd. Die zijn goed voor een investering van 194.000 euro.  “Omdat één man zich al enkele weken agressief gedraagt tegenover Aalsterse buschauffeurs, beveiligt De Lijn er nu vijf buslijnen met camera’s en extra controleurs. Het gaat om lijn 57 tussen Aalst en Dendermonde en om de vier Aalsterse stadslijnen.” (Nieuwsblad, 24/07/2010)

 

19/03/2011 – Het stadsbestuur beslist dat er bewakingscamera’s komen in het centrum van de stad. In eerste instantie werd alleen camerabewaking op de Varkensmarkt overwogen maar nu is beslist dat ook de Grote Markt camera’s krijgt. De stad heeft een studiebureau aangesteld dat zal bepalen welke plaatsen het meest aangewezen zijn en welk soort camera best gebruikt wordt. De beelden van de bewakingscamera’s zullen door de politiediensten worden beheerd. Citaat schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A): “Uiteraard moeten de regels van de privacy gerespecteerd worden. Dit is geen big brother. Het is niet de bedoeling om de terrasjes te bekijken en te zien wie welk ijsje eet.”

 

06/07/2012 – bewakingscamera’s in het centrum worden operationeel. Een week later volgen het Vredeplein en de buurt van het station. Half augustus komt er ook op de Varkensmarkt camerabewaking. Voormalig hoofdcommissaris Carlos De Troch pleit voor nog meer camerabewaking. Hij denkt aan de Vaartstraat en de Graanmarkt of de omgeving Houtmarkt en Osbroek.

 

05/01/2013 – permanente camerabewaking tijdens de carnavalsweek

 

22/04/2015 – Het gemeentebestuur plant vier extra bewakingscamera’s, type “dome”. Van dat type hangen er reeds camera’s op de Hopmarkt en de Grote Markt.

 

 8/3/2017 – Na een diefstal in het gerechtsgebouw van Aalst blijkt dat de enige bewakingscamera die er hangt een nep-exemplaar is. (Het Laatste Nieuws)

 

30/10/2017 – Op de gemeenteraad van september werd beslist over te gaan tot de aankoop van vijf verplaatsbare camera’s, inclusief toebehoren. Die camera’s zullen ingezet worden bij milieumisdrijven zoals sluikstorten, overlast in bepaalde regio’s, bij evenementen waar geen andere camera’s voorhanden zijn en bij politionele gerechtelijke acties. De camera’s zullen in 2017 nog operationeel zijn.

 

16/9/2017 – De gemeente Aalter plaatst in januari volgend jaar op vijf plaatsen in totaal twintig camera’s. Er komen camera’s in het centrum aan de Weibroekdreef, aan het Loveld in de Lotenhullestraat, in Maria-Aalter aan de Wingenestraat, in Poeke aan de Knokstraat en in Lotenhulle aan de Steenweg op Deinze. Het gaat om een investering van zo’n 600.000 euro.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

 

20/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR-camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.

 

20/07/2010 – In het KBC filiaal in Alveringem gaan onbekende daders aan de haal met een bewakingscamera. 🙂

 

02/12/2008 – Camerabewaking binnen en buiten Jeugdhuis de Komeet in de Prinsendreef. Bij grotere activiteiten wordt er een extra camera voor video-opnames ingehuurd bij de politiezone Tielt. (Nieuwsblad). In het artikel klinkt het plaatsen van de camera’s meer als een dreigement en een straf.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

ASSE – Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem, Zellik

 

26/08/2010 – Asse investeert 130.000 euro in een draadloos cameranetwerk dat op dat moment een primeur is voor Vlaanderen. In Asse zelf staan drie camera’s gericht op het Gemeenteplein, één op de vrachtwagenparking naast Syntra en twee aan de werkliedencentrale in Mollem. In Zellik zijn er camera’s op vier plaatsen: de Parasol, het Hergebruikerscentrum, de lagere school en de voetbalsite. Drie van de zeven toestellen in Zellik zijn PTZ-camera’s, die vanop afstand beweegbaar en inzoombaar zijn over 360 graden. Aan het voetbalplein aan de Waalborre zijn eveneens camera’s voorzien, ook de nieuwe ondergrondse parking aan de Huinegem wordt aangesloten en een uitbreiding naar de stationsomgeving van Asse wordt overwogen. OPMERKELIJK: “De mensen hoeven zich niet ongerust te maken, we gaan niemand in de gaten houden”, aldus korpschef Kurt Tirez van Politiezone Amow.

 

28/04/2012 – In Asse komt er nog voor de zomer camerabewaking op een twaalf meter hoge paal op het stationsplein. Het gaat om een uitbreiding van het al bestaande gemeentelijke cameranetwerk. Ondertussen staan er ook al camera’s op plaatsen die gevoelig zijn voor sluikstorten (langs de Ponsbeek) of vandalisme.

 

25/05/2012 – De gemeente besteedt 23.000 euro voor bewakingscamera’s in het Breughelpark (een hoogbouwdorp met 750 appartementen) in Zellik. Er komen ook camera’s aan het station van Asse. Op de Boekfosparking (aan het jeugdcentrum) wordt in de zomer een mobiele camera gebruikt. Ook tijdens de Hopduvelfeesten, in september op de Boekfos, wordt die camera gebruikt.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

BAARLE-HERTOG. Baarle-Hertog maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

BEERNEM. Verschillende camera’s aan het station

 

 

BEERSE. Beerse maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

  • 2 camera’s aan NV Campine, Nijverheidsstraat.

 

 

10/05/2007 – Tijdelijke (?) bewakingscamera op het Kerkplein in Beerse.

 

20/10/2012 – Toch lichtjes hallucinant. Inwoners die de politie willen helpen om overlast te bestrijden, kunnen een bewakingscamera laten plaatsen in hun huis en krijgen daarvoor 2 euro per dag. Een voorbeeld van overlast, volgens de Kempense politie, is overlast van jongeren op speelpleinen. (lees meer)

 

24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera in het centrum van Beerse. De precieze locatie moeten nog bepaald worden.

 

03/12/2012 – De gemeente Beersel plande een mobiele camera aan het Winderickxplein en trok daarvoor 100.000 euro uit. De plannen gingen toen niet door, “omdat het toestel niet voldeed aan de eisen”.

 

26/09/2015 – Drie bewakingscamera‘s aan het Winderickxplein en twee camera’s aan de evenementenhal DOC in Alsemberg. Kostprijs 90.000 euro. Vlak aan de ingang en in de evenementenhal staan nog twee camera‘s.

 

26/11/2015 – Camerabewaking voor het kapelleke op de Klitsberg in Paal. (Belang van Limburg) Want God ziet u. Of neen, blijkbaar toch niet.

 

30/07/2012 – aankoop van twee mobiele slimme camera’s door de lokale politie. De camera’s scannen de nummerplaten van geparkeerde en rijdende wagens en vergelijken ze met gegevens uit verschillende databanken. Ook vaste slimme camera’s aan de invalswegen staan gepland.

  • 10 camera’s aan de Grote Markt, het zwembad, het gemeentehuis, jeugdhuis Togenblik en cultuurcentrum Ter Vesten.
  • 15 camera’s in de omgeving van de nieuwe winkelwandelstraat en de ingang van de Freethiel langs de Lindenlaan.

 

31/05/2018 – De tramterminus in Melsele wordt uitgerust met 36 camera’s. De gemeente heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV). De camera’s moeten alle hoeken van de fietsenstalling, perrons en de parking dekken. De beelden zullen live worden doorgestuurd naar de politie. Opvallend. De inspanningen van De Lijn doen de burgemeester vermoeden dat er een verborgen agenda is. Als de nieuwe parkeertoren op Linkeroever niet zou aanslaan bij pendelaars zou deze park&ride betalend kunnen worden. Er is slechts één in- en uitgang en het is eenvoudig om die uit te rusten met slagbomen.

 

 

07/07/2018 – Vanaf midden 2019 houden 44 nieuwe camera’s de tramterminus in Melsele in de gaten. De gemeente ondertekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met De Lijn, het Agentschap wegen en Verkeer en de politiezone Waasland-Noord. Het gaat om een investering van 125.000 euro in de veiligheid op het populaire knooppunt. 36 camera’s nemen de parking voor hun rekening, acht camera’s het bus- en tramstation. Ze worden geïnstalleerd aan palen hoog boven de grond en worden voorzien van full HD beeldkwaliteit. De beelden worden 30 dagen opgeslagen en kunnen door de politiezone Waasland-Noord steeds worden geraadpleegd.

 

Mei 2012: ook Bilzen volgt de nationale trend om mobiele camera’s in te zetten tegen sluikstorten.

 

BLANKENBERGE. De oude (verouderde?) cijfers: 2 camera’s in de uitgaansbuurt rond het casino (Casinostraat en Casinoplein), 1 camera in de uitgaanszone aan de Hoogstraat-Langestraat, 1 camera op de hoek van de West- en Consciencestraat, 1 camera op de hoek van de Langestraat en de Hoogstraat, 1 camera op de betonnen toren van de King Beach: de camera werd oorspronkelijk geplaatst voor het algemeen toezicht door de strandredders, maar wordt nu ook ingeschakeld als bewakingscamera “voor onregelmatigheden op het strand”. Opvallend – Dit klinkt ondertussen als een bericht uit de goede oude tijd. “Een man uit Blankenberge die een bewakingscamera installeerde omwille van het toegenomen vandalisme in zijn straat, moet die weer weghalen van de politie. ,,Inbreuk op de privacy”, stelt hoofdcommissaris Charles Franck. Hij ontving klachten van buren die zich door de camera bespied voelden.” Klinkt als een eeuwigheid geleden? Mja, way back in 2005. Lees het artikel.

 

9/8/2018 – Blankenberge wil Knokke-Heist achterna op het vlak van camerabeveiliging. Burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) vroeg de lokale politie van Knokke-Heist uitleg over het cameraschild in de buurgemeente. De burgervader wil tegen volgend zomerseizoen tientallen camera’s extra installeren in zijn stad. Hij schat dat het om een investering van enkele honderdduizenden euro’s zal gaan. Die wordt volgend jaar opgenomen in de begroting van de politie. (Zouden er verkiezingen in aantocht zijn?)

 

7/7/2017 – Opmerkelijk – In een wassalon in de Brugstraat in Bocholt is de diefstal van wasgoed en bewakingscamera’s vastgesteld.

 

BONHEIDEN. Opmerkelijk. Korpschef Marc Dondeyne van politiezone BoDuKaP noemt zich “geen fan van slimme camera’s met nummerplaatherkenning langs de gewestwegen. We evolueren alsmaar meer naar een Big Brother-samenleving. Als wij langs de weg camera’s installeren, zullen we ook kunnen zien of iemand met zijn gsm achter het stuur aan het bellen is. Dat gaat ver. Van mij mag iedereen weten wat ik achter het stuur doe, maar er bestaat ook nog zoiets als privacy.” Ook het kostenplaatje is voor de korpschef een struikelblok. Hij vreest wel dat op lange termijn geen enkele politiezone aan deze camera’s zal ontkomen. (Politiezone denkt aan camera’s met nummerplaatherkenning – 09/06/2012)

 

1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.

 

10/11/2016 – De gemeente Bornem gaat voor cameratoezicht in de stationsomgeving, rondom het Landhuis en op de parkeergarage in de Achterweidestraat. De toestellen komen er in het voorjaar van 2017. De exacte kostprijs is nu nog niet geweten, maar de schatting ligt rond de 130.000 euro voor de toestellen in Bornem én Sint-Amands. Ze worden aangesloten op het bestaande cameranetwerk van de politiezone Klein-Brabant in de gemeente Puurs.

 

 

06/10/2012 – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits keurt de plaatsing van camera’s met nummerplaatherkenning goed op de gewestwegen in de regio Brasschaat, Brecht en Sint-Job-in-’ t-Goor. Het op- en afrittencomplex aan de E19 in Sint-Job en aan de E19 in Brecht-centrum zullen dienst doen als ‘controlepoorten’. Dit proefproject houdt in dat nummerplaten kunnen worden herkend en geregistreerd. De camera’s verzamelen automatisch een aantal data van elk passerend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip en zo meer. De camera’s worden ook ingezet voor verkeershandhaving zoals trajectcontrole en controle op het inhaalverbod. Ze zijn ook gelinkt aan de gegevens van de politie. Kostprijs 450.000 euro. Camera’s aan de Remise.

06/10/2012 – camera’s met nummerplaatherkenning (zie: Brasschaat)

 

Begin 2008: camera’s in de Hof van de Deken, bij de site van de Grauwe Toren langs de kleine ring en in de tuin van het stadhuis aan het Vrijthof.

 

18/09/2015 – camera’s op de invalswegen naar uitgaansbuurt ‘t Stift: op het kruispunt van ‘t Stift, de Glycinestraat en de Bloemenstraat, op het kruispunt van ’t Stift met de Witte Torenstraat en op het kruispunt van ’t Stift met de Bocholterstraat. Off topic: er komt ook een vaste afsluiting tussen ’t Stift en de woonwijk het Lindehof.

 

BRUGGE. Stand van zaken augustus 2017: Brugge telt 27 door de politie beheerde bewakingscamera’s op zijn grondgebied.

 

30/08/2006 – NMBS voorziet voor halfweg 2008 een veertigtal camera’s in het station van Brugge. Alle toegangen kant Stationsplein én kant Sint-Michiels zullen bewaakt worden. Er komen ook camera’s in de lokettenzaal, de onderdoorgang, aan alle toegangen tot de perrons en ook op de perrons zelf. Ook de toegang tot de parking en de fietsenstalling krijgen camerabewaking.’

 

2010 – drie bewakingscamera’s aan jeugdcentrum Entrepot.

 

26/10/2010 – 14 camera’s moeten de volledige Brugse uitgaansbuurt in beeld nemen, an hoog in de Halletoren tot aan de Stadsschouwburg, vanop het Kraanplein tot op de Eiermarkt. Camera’s op de Markt, ’t Zand, de Eiermarkt, het Kraanplein, de Jacob Van Ooststraat en de Kuiperstraat. Kostprijs: 300.000 euro. Op de Eiermarkt wordt geëxperimenteerd met geluidsdetectie, naar verluidt als eerste gemeente in België. “De politie zal worden gealarmeerd zodra er abnormale geluidsniveaus zijn door kreten of vechtpartijen.” Wat “abnormale geluidsniveaus” zijn, wordt nergens gepreciseerd. Brugge heeft ook een proefproject achter de rug waarbij de agenten zelf werden uitgerust met een camera. Dixit: “Met de wet op de privacy is er geen probleem. Het volstaat dat je op de plaats waar de camera’s hangen een bord plaatst waarop je voorbijgangers in kennis stelt dat er beelden worden gemaakt van die locatie.” (Brugs korpschef De Wulf). Dixit: “We moeten mee met deze manier van politiewerk. Ik stond er wat argwanend tegenover maar we moeten mee met de tijd. Overal waar je komt op privaat terrein hangen al camera’s. Het openbaar domein volgt. De discussie over de privacy hebben we intussen achter ons.” (burgemeester Patrick Moenaert – CD&V). Opmerkelijk: Tegen de plaatsing van sommige camera’s is er in Brugge verzet van erfgoedverenigingen. De moderne camera’s passen volgens hen niet in het historisch stadsbeeld.

 

27/6/2017 – De Lijn heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Stad Brugge voor de plaatsing en het gebruik van twee bewakingscamera’s op het stationsplein. De Lijn investeert 65.000 euro in de twee camera’s die tot 30 keer optisch kunnen inzoomen en worden beheerd door de lokale politie. Brugge telt nu al 27 bewakingscamera’s op zijn grondgebied. Lees ook het verslag van onze cameraspotting in Brugge.

 

 

BRUSSEL. Zie Bewakingscamera’s in Brussel

 

14/03/2013 – De politiezone Buggenhout – Lebbeke voorziet een camerasysteem dat uitbreidbaar is. Er komen camera’s in de dorpscentra, aan de Pit-site en in de stationsbuurt. Er worden ook mobiele camera’s aangekocht. Opvallend. De gemeente Buggenhout deelt ook mee dat ze het contract voor camerabewaking bij cc De Pit opzegt. De beelden van de ene camera die werkte waren te onduidelijk. De andere camera’s waren blijkbaar nep.

 

 

07/07/2012 – Buggenhout zal via de politiezone meer samenwerken met buurgemeente Lebbeke. De aanschaf van een infrarode, mobiele camera moet in beide gemeenten het sluikstorten in straten en bij glascontainers inperken. Opvallend: In het kader van de wet op de privacy zullen borden bij de gemeentegrenzen de aanwezigheid van camera’s aankondigen.

 

04/05/2018 – Aan het kruispunt Dorpsstraat/Oedelemsesteenweg komt camerabewaking.

 

DE PANNE. In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning. Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC. De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen. “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch?

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan, ter hoogte van de Karrestraat, in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat Beekkant in Vinkt. De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook investeert in de plaatsing van ANPR-camera’s. De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze. Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

Oktober 2009 – 44 camera’s in het station, die gecontroleerd worden vanuit Brussel.

 

25/04/2015 – OPMERKELIJK. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om bewakingscamera’s op het kerkhof op te hangen.
DENDERMONDE. Opvallend. “In Dendermonde gaat de politie slimme camera’s inzetten die de pakkans onder dronken bestuurders moeten verhogen. De camera’s registreren en herkennen nummerplaten en wanneer blijkt dat de bestuurder van een auto al eens betrapt werd op rijden onder invloed, dan is de kans groot dat hij opnieuw moet stoppen om te blazen.” (06/05/2011)

 

10/04/2018 – De voorbije jaren investeerden stad en lokale politie al in camerabewaking. Nu heeft de gemeenteraad haar fiat gegeven voor de plaatsing van extra camerabewaking op acht plaatsen in de binnenstad: aan de rotonde Brusselsestraat, bibliotheek, Justitieplein, Oude Vest, Sas, rotonde LeopoldII-laan en twee in de stationsomgeving. Het project kost ongeveer 100.000 euro.

 

13/04/2018 – In Dendermonde werd op de Hamsesteenweg in Grembergen de laatste camera in het kader van een cameraschild rond de stad geïnstalleerd. Daarmee zijn alle toegangswegen van de stad voorzien van ANPR-camera’s. Op elke toegangsweg zijn telkens twee ANPR-camera’s geplaatst, gecombineerd met twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn rechtstreeks verbonden met de server van de federale politie, die de beelden screent. Kostprijs van het project: 300.000 euro. Primeur voor België: de camera’s zijn, via een samenwerking met Eandis, op verlichtingspalen aangebracht. Mobiele ANPR-camera’s, geïnstalleerd in politievoertuigen, waren in Dendermonde al langer een feit.

 

21/06/2018 – Het OCMW van Dendermonde zorgt voor camerabewaking op enkele van haar sites. Er komt bewaking op de site van sociaal restaurant ’t Vork, aan de Vijfde Januaristraat. Ook de terreinen van lokaal dienstencentrum het Zilverpand aan de Nieuwburcht in Dendermonde krijgt bewakingscamera’s. Het project kost het OCMW 101.000 euro. Het project wordt in de toekomst uitgebreid naar de OCMW-campus aan de Kerkstraat.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

DIEST. 26 camera’s op het provinciedomein Halve Maan.

 

23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.

 

17/5/2017 – De ANPR-camera’s langs op- en afrittencomplex 13, waarvan de plaatsing vertraging opliep door een werf aan de Henri Moeremanslaan, worden binnenkort actief. Ze komen tijdelijk in de middenberm van de steenweg en aan de Rozenlaan te staan. In oktober verhuist de camera in de middenberm naar de kant van de Moeremanslaan. Burgemeester Willy Segers (N-VA) ziet de camera’s als een eerste schakel in een ketting. Hij denkt onder meer aan uitbreiding naar Groot-Bijgaarden, aan de op- en afrit van de E40.

 

Juni 2016 – De gemeenteraad geeft groen licht voor de plaatsing van ANPR-camera’s langs de Ninoofsesteenweg, ter hoogte van op- en afrittencomplex 13. De kosten van de aankoop en plaatsing bedragen 115.000 euro, een som die volledig uit de gemeentekas komt. De camera’s zouden in februari 2017 actief moeten zijn. Bewakingscamera’s aan het zwembad Dilkom

 

29/7/2017 – De gemeente is gestart met de plaatsing van zes bewakingscamera’s. De camera’s komen aan de Zavel, aan speelplein Graanwijk, aan speelplein Saalweg, in de omgeving van het centrumplein en administratief centrum, in de omgeving van ’t Kempken, de serviceflats en parking Langs De Graaf en aan het containerpark.

 

05/12/2012 – twee nieuwe camera’s, op de hoek van de Langestraat en de Sterstraat en op de hoek van de Verlengde Stallestraat met de Langestraat. Er hingen reeds vijf bewakingscamera’s: aan de sporthal, aan het politiecommissariaat en op drie plaatsen aan de Grote Baan.

 

25/08/2015 – camerabewaking aan de overdekte fietsenstalling in de Hermansstraat

 

10/12/2016 – De nieuwe fietsenstallingen in de Hermansstraat en naast de goederenloods worden voorzien van camerabewaking.

 

EDEGEM. Camera’s aan en in de “Grot van Edegem” in de Hovestraat. Najaar 2012 komen er camera’s met nummerplaatherkenning in de Collegewijk “om het sluipverkeer tegen te gaan”. Eerder was er voor dezelfde wijk al sprake van rekeningrijden voor wie door de wijk wil passeren. Tijdens de testfase zal de kentekencamera gekoppeld worden aan een lijst van nummerplaten van verdachte voertuigen. Bij de lancering was er tegenwind uit Mortsel en Wilrijk.

 

06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

24/04/2013 – Het gemeentebestuur overweegt camerabewaking aan de terminus van tramlijn 1 aan Brielken. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is echter terughoudend: “Camerabewaking is een moeilijke evenwichtsoefening tussen leefbaarheid, privacy en veiligheid.‘Ik ben terughoudend voor de plaatsing van camera’s. Evergem is Gent niet en nog minder Brussel. Camerabewaking lost niet alles op. Voor het bekijken van de beelden en de opvolging ervan zou de politie heel wat bijkomend administratief werk hebben.”

 

15/11/2017 – De OCMW-raad van Evergem zet 27.500 euro aan de kant om te investeren in camerabewaking voor de serviceflats en de drie woonzorgcentra van Evergem. Er hangen reeds een aantal camera’s, maar de nieuwe camerabewaking gaat nog een stuk verder: de camera’s herkennen ook in het donker gezichten via infrarood. Via de camera’s worden alle in- en uitgangen bewaakt. Door de camerabewaking kan ook alle beweging rond de woonzorgcentra preventief opgevolgd worden. De camera’s worden nog in 2017 geïnstalleerd.

 

08/03/2018 – Evergem wil in de toekomst camera’s zetten op openbare plaatsen. Vandaag staan er al camera’s op het milieupark. Open Vld en sp.a zijn vragende partij voor extra camera’s. Ook burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is voorstander geworden, maar stelt de beslissing uit voor de volgende bestuursploeg. Hij wijst er ook op dat de politiediensten al over mobiele ANPR-camera’s beschikken.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

12/09/2013 – Opmerkelijk (én moedig en slim): De gemeenteraad van Gavere stemt unaniem tegen camerabewaking op de invalswegen van de politiezone Schelde-Leie. De meerderheid kreeg de steun van alle oppositiepartijen om een negatief standpunt in te nemen. Nochtans had de politieraad op 26 juni een principebeslissing voor de installatie van camera’s genomen. Gavere vindt het project te duur en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro, te verdelen onder de vier gemeentes van de politiezone (behalve Gavere ook Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem). (Nieuwsblad)

 

20/11/2014 – Politiezone Schelde-Leie (Gavere, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem) wil acht bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning plaatsen. In Gavere zouden er camera’s in de Kerkstraat (Dikkelvenne) en de Baaigemstraat (Baaigem) komen. De kostprijs voor de acht camera’s wordt geraamd op 600.000 euro, zonder personeelskost en jaarlijks onderhoud. Burgemeester Hugo Leroy (Open Vld-VOG) blijft bij zijn standpunt. Voor hem kosten de camera’s teveel aan personeelskosten en onderhoud en halen ze toch niets uit. Pijnlijk detail: de burgemeester (bijgenaamd de “Sheriff van Gavere”) verantwoordt zijn verzet tegen de ANPR-camera’s met het argument dat burgers zelf voor hun beveiliging moeten zorgen. Hij voegt eraan toe dat bij hem thuis de wapens klaar liggen om te schieten mocht het nodig zijn. (Het Laatste Nieuws) Verzet tegen ANPR-camera’s is slim. Maar de manier waarop deze burgemeester het doet, is niet alleen dom maar ook ronduit gevaarlijk.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

06/06/2018 – De stad plant 12 bewakingscamera’s in het centrum: op de Markt, Stationsstraat, het stadspark, Havermarkt en Pas. De Markt zal met drie camera’s volledig in beeld gebracht worden. Die komen er wellicht nog in 2018. De andere camera’s volgen later. Daarnaast koopt de stad ook een mobiele camera aan. Voor de drie vaste en één mobiele camera wordt 100.000 euro voorzien. Opvallend: volgens burgemeester Vera Celis (N-VA) gebeuren er in de stad weinig zware feiten, maar “heerst er op bepaalde plekken wel een onveiligheidsgevoel.” Misschien moeten ze de camera’s dan eerder “feel good camera’s” noemen.

 

18/01/2014 – Er komen bewakingscamera’s op de Markt, het Stationsplein, aan de abdij en de Bleek. Op de Markt stond reeds een camera. Opvallend: tegelijkertijd deelt de gemeente mee dat het aantal inbraken en gevallen van criminaliteit inmiddels in dalende lijn gaat. De NMBS beheert ook 19 camera’s die de hal, de perrons, de fietsstallingen, de publiekstunnels onder de sporen en het hele station in het oog moeten houden. De beelden worden doorgestuurd naar Brussel.

 

21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

 

30/06/2011 – 17 bewakingscamera’s, waarvan:

  • 5 camera’s in de omgeving van de kleedkamers en de kantine van het voetbalveld Piereman
  • 5 camera’s in de omgeving van het zwembad en de kantine van het Pierebad
  • 1 camera in de omgeving van de petanqueclub Strombeek
  • 3 camera’s in de omgeving van de jeugdlokalen Piereman en het containerpark Strombeek
  • 1 camera in de omgeving van het voetbalterrein Prinsenbos.
  • 2 camera’s aan openluchtzwembad De Lammekes (1 aan de kassa, 1 achteraan het domein).

 

Vrome wens van burgemeester Marleen Mertens: “De gemeente Grimbergen houdt hierbij rekening met het evenwicht tussen het bevorderen van de veiligheid en het beschermen van de privacy. De beelden zullen dan ook enkel worden aangewend ter voorkoming en bestrijding van criminaliteit en niet voor andere doeleinden.” (Nieuwsblad 30/06/2011)

 

28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

 

HAMME Bewakingscamera’s in de Meulenbroekstraat, op de Markt en het Tweebruggenplein, aan de voor- en achterzijde van Sporthal Meulenbroek, op het Kaaiplein en in de omgeving van het openluchtzwembad.

 

december 2009 – 9 bewakingscamera’s, aan de fietsenstallingen aan het station en aan sporthal De Dageraad. 2 extra gepland aan de doorgang en de tunnel naar de perrons.

 

Eind 2010 – Volgens officiële cijfers staan er 16 bewakingscamera’s op grondgebied Hasselt.

 

 

Mei 2012: burgemeester Hilde Claes (SP.A) kondigt een camerabewakingssysteem aan voor de Kempische wijk. Positief: om het veiligheidsgevoel te bevorderen komen er ook bomen en haagstructuren die rustgevend werken en een nieuwe straatverlichting. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat dit soort zaken beter werkt dan een bewakingscamera.

 

20/1/2017 – Vanaf de zomer 2017 zullen 143 camera’s de klok rond beelden maken. De stad investeerde zo’n 800.000 euro in het project. Als eerste fase zal de hele Groene Boulevard onder cameratoezicht komen. Er komen ook 360-graden-camera’s waarmee inspecteurs vanop het politiecommissariaat kunnen inzoomen op gezichten en nummerplaten. In een tweede fase worden de camera’s uitgerust met sensoren om de luchtkwaliteit en het geluidsniveau in Hasselt te meten.

 

15/06/2012 – Het schepencollege heeft het cameraproject voor het centrum goedgekeurd. Er zullen drie camera’s ingezet worden. De cafézone onder de berg, de Bergstraat en het Cultuurplein zullen gefilmd worden. Kostprijs: zo’n 50.000 euro. De plaatsing gebeurt vermoedelijk begin 2013.

 

3/11/2017 – Heist-op-den-Berg neemt eind november twee mobiele camera’s in gebruik om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan. De aankoopprijs van de camera’s bedraagt 20.000 euro.

 

20/12/2017 – In 2018 wordt fors geïnvesteerd in camerabewaking. Enerzijds gaat het om camerabewaking aan openbare gebouwen, waaronder de Sint-Bernardusabdij, de sporthal, de gemeentemagazijnen en de brandweerkazerne. Anderzijds worden twee mobiele camerasystemen aangekocht om sluikstorten en andere vormen van overlast op te sporen. Aan het hele pakket hangt een prijskaartje van 51.000 euro. Daarnaast is er ook de installatie van de reeds geplande slimme camera’s aan de invalswegen van de gemeente. Zij zullen registreren welke vrachtwagens de gemeente enkel gebruiken om door te rijden en die zullen daarvoor worden beboet. Op het gedeelte Bredestraat-Antwerpsesteenweg controleren deze camera’s ook de snelheid van ieder voertuig door middel van trajectcontrole.

 

28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

 

28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

 

december 2009 – Camera’s aan en in de kerk van De Klijte, op initiatief van de kerkraad.

 

27/06/2014 – twee camera’s in de Rodebergstraat op de Zwarteberg en de Rodeberg in Westouter. Verplaatsbare camera tegen sluikstorten

 

23/9/2017 – In de politiezone Tienen-Hoegaarden worden drie camera’s voor automatische nummerplaatherkenning geplaatst. Ze maken deel uit van een groter netwerk van ANPR-camera’s dat wordt uitgebouwd door de politiezones Tienen-Hoegaarden, LAN, Brabant Wallon Est en Hesbaye Ouest een intentieverklaring om samen een netwerk van ANPR-camera’s uit te bouwen. Elke politiezone engageerde zich tot de aankoop en installatie van meerdere ANPR-camera’s op haar grondgebied. In de zone Tienen-Hoegaarden komen ze in Altenaken ter hoogte van de rotonde met de brouwersketel, op de Leuvenselaan ter hoogte van de grens met Roosbeek en op de Sint Truidensesteenweg in de omgeving van het kruispunt met de Putstraat. Nog voor het einde van het jaar zullen er ook camera’s geïnstalleerd worden op de Invalsweg ter hoogte van de Gallicstraat.

 

HOEILAART Bewakingscamera’s aan het parkpaviljoen, het speelveld aan de parking Mariën, de strook grond rechts naast de sporthal en het speelveld/skateterrein achter het jeugdhuis Koldam

 

HOOGLEDE 4 bewakingscamera’s aan de politiepost. 1 camera aan het Omer Karel Delaey-kunstwerk aan de kerk. 1 camera aan de toegangsweg naar de Gulden Zonne.

 

19/12/2012 – In het budget voor 2013 wordt 30.000 euro voorzien voor camerabewaking. Er komt een camera op de hoek van de Loenhoutseweg en de Heilig Bloedllaan, om het gebied tussen de Sint-Lenaartseweg en het centrum in de gaten gehouden worden. Er komt ook minstens één camera in het centrum. Via de politiezone worden nummerplaatlezers geïnstalleerd aan de afrit van de E19 in Meer en nabij de rotonde op de Loenhoutseweg.

 

27/02/2018 – Het gemeentebestuur wil camerabewaking inzetten tegen sluikstorten.

 

23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen.

 

28/03/2018 – De gemeentelijke Rodenbachschool krijgt camerabewaking.

 

06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

 

22/02/2006 – camerabewaking op het Ieper Business Park (IBP), de vroegere Flanders Language Valley: twee camera’s bovenop het Picanolgebouw (het voormalige L&H) en op het Auriscentrum. Binnenkort ook twee camera’s operationeel aan de rotonde bij het binnenrijden van het IBP. Plannen voor camera’s in de jongerenuitgaansbuurt aan de Vismarkt.

 

19/02/2009 – verplaatsbare camera’s om sluikstorten tegen te gaan. – bron: Nieuwsblad

 

Eind 2010 – Volgens officiële cijfers staan er 60 bewakingscamera’s op grondgebied Ieper. Onder meer in de Boterstraat (tussen de Boomgaardstraat en de Paterstraat), de Seminariestraat, in de jongerenuitgaansbuurt van Vis- en Kiekenmarkt, aan de Menenpoort, in de Boomgaardstraat, aan de Menenpoort, aan fuifzaal  eniks, aan Ter Waerde, aan de sportzone langs de Leopold III-laan en aan het nieuwe voetbalstadion (Zuiderring). Camera’s gepland in de stationsomgeving, eens het nieuwe cultuur- en jeugdcentrum daar gerealiseerd is en de stationsomgeving heringericht. Dixit: “Maar het is niet de bedoeling dat we de hele stad gaan vol hangen met camera’s. We mogen toch ook niet te veel Big Brother spelen!” (burgemeester Luc Dehaene).

 

06/02/2014 – bewakingscamera’s aan de voorgevel van de loodsen van kanoclub De Paddel, aan het watersportcentrum van Dikkebusvijver. Bewakingscamera’s aan de gaanderij langs de Weverijstraat in de Neerstad (het complex van stadsbibliotheek, stadsarchief en kunstacademie) en aan de leesput op het plein achter de bibliotheek. Dit is een geliefkoosde plek voor skaters.

 

02/09/2014 – drie bewakingscamera’s in de gang van de kleedkamers van het stedelijk zwembad en twee camera’s aan het cultureel centrum Het Perron (los- en laadzone en inkomhal).

 

14/1/2016 – Het stadsbestuur onderhandelt met NMBS over zes camera’s in de tunnel onder de treinsporen van het Iepers station. De NMBS vraagt 30.000 euro voor de installatie en 5.000 euro voor jaarlijks onderhoud. De tunnel  is de laatste in het netwerk van tweehonderd camera’s in de politiezone Arro Ieper. “We plaatsten onlangs 22 camera’s in de stationsomgeving, waaronder enkele die gericht zijn op de nieuwe parking en fietsenstalling achter het station. We hebben tien jaar gewerkt aan het netwerk, dat nu met die zes camera’s voltooid wordt.”

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

Oktober 2010 – Camera op de Markt. De camera wordt op een paal geïnstalleerd en zal 360 graden kunnen draaien. 8 camera’s in de omgeving van het station en het pleintje aan de bibliotheek. De beelden worden in de gaten gehouden op de dispatching van de politiezone, o.m. door militairen die na de hervormingen bij defensie overgestapt zijn naar de politie. Plannen voor een mobiele camera bij evenementen.

 

05/06/2015 – De al aanwezige camera’s worden uitgebreid met een extra reeks, voornamelijk in de uitgangsbuurt. Drie camera’s komen op de Grote Markt: een op de zuidkant en twee aan de noordkant. Een in de Prins Albertlaan nabij café The Cottage en een op het kruispunt van de Hallestraat en de Nieuwstraat. De bestaande camera’s worden vernieuwd. De zes nieuwe camera’s zullen 24 uur op 24 door de dispatching van politiezone Riho in het Accent Business Park in Roeselare in de gaten gehouden worden. De gemeente investeert hiervoor 83.000 euro. Met de installatie is het cameraplan, op 1 exemplaar in de Kruisstraat na, volledig uitgevoerd.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

07/06/2018 – Vijf nieuwe camera’s in de Sint-Pietersstraat.aan de Sint-Tillokerk. De camera’s zullen de Sint-Pietersstraat en het nabijgelegen kruispunt met de Pape-, Meense- en Kortrijksestraat in beeld brengen. De politie van de zone RIHO kan ze live volgen en waar nodig actie ondernemen. Het kostenplaatje bedraagt 35.000 euro. Begrijpe wie kan: volgens burgemeester Bert Maertens (N-VA) is de buurt “zeker geen probleembuurt, maar kunnen camera’s preventief een belangrijke rol spelen.” Daarnaast komen er ook twee extra vaste en een bewegende camera in de heraangelegde Marktstraat en twee camera’s in de nieuwe parkeerhaven in diezelfde straat. Weerwerk. Groen vraagt waarom de camera’s nodig zijn en of eventuele problemen niet op een andere manier aangepakt kunnen worden. De partij wijst erop dat dit handenvol geld kost.

 

21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

 

1/4/2017 – Volgens burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) komen er zo snel mogelijk twee mobiele camera’s aan het station van Kapellen.

 

22/3/2017 – De fietsenstallingen van de stations van Kalmthout, Heide en Kijkuit zijn sinds kort uitgerust met camerabewaking. De camera’s zijn niet in het geheim geplaatst, want een opvallende spandoek waarschuwt de fietsendieven.

 

12/8/2017 – De gemeente Kapellen heeft 5 mobiele bewakingscamera’s gekocht, samen goed voor 33.000 euro. De camera’s zullen in eerste instantie dienen voor de bewaking van de fietsstallingen aan het station maar kunnen ook ingezet worden voor activiteiten of “fenomenen” van tijdelijke aard.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

KASTERLEE Kasterlee maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera in het centrum van Kasterlee en een camera in het centrum van Lichtaart,. De precieze locatie moet nog bepaald worden.

 

25/3/2016 – De gemeente Keerbergen installeert nog in 2016 twee ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. Eén camera komt langs de Tremelobaan ter hoogte van huisnummer 270. De tweede camera komt langs de Mechelsebaan ter hoogte van nummer 126.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

9/8/2018 – In Knokke-Heist bewaken 43 klassieke en ANPR-camera’s het volledige grondgebied. Recent werd de camerabewaking op de Zeedijk in Knokke-Heist gepresenteerd. Daarmee kan elke wandelaar op het hele traject op de dijk van het Zoute tot in Heist gevolgd worden.

 

23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen.

 

KOKSIJDE In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning. Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC. De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen. “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch?

 

17/11/2017 – Zes kerken zijn uitgerust met bewakingscamera’s. De Zomerkapel in Oostduinkerke en de Sint-Pieterskerk in Koksijde-Dorp hadden al een camera hangen sinds hun renovatie. Daar komen nu de Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk in Koksijde, de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke, De Willibrorduskerk in Wulpen en de Sint-Idesbalduskerk in Sint-Idesbald bij. Het aloude “God ziet u” krijgt hier een wel heel wrange, “eigentijdse” invulling.

 

06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

 

23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.

 

22/02/2018 – Beter laat dan nooit? De gemeente koopt 45 borden ‘camerabewaking’ aan. Die zullen langs de toegangswegen geplaatst worden. Binnen de gemeente staan er niet alleen vaste camera’s; maar wordt er ook gebruik gemaakt van mobiele camera’s.

 

27/02/2015 – Aan Gemeenschapscentrum Colomba worden een twintigtal nieuwe bewakingscamera’s geïnstalleerd, ter vervanging van de huidige verouderde camera‘s. De nieuwe camera’s zullen de politie toelaten om heel de zone rond het gemeenschapscentrum in het oog te houden.

 

KORTRIJK Stand van zaken juli 2017: exact 100 camera’s in het stadscentrum, plus 36 camera’s langs de invalswegen en de R8. Het station in Kortrijk beschikt over 40 camera’s. In de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) staan officieel 248 bewakingscamera’s.

 

09/12/2004 – Politiezone Vlas plaatst camerabewaking op het Schouwburgplein.

 

27/10/2010 – Groot deel van 248 camera’s in zone Kortrijk is illegaal. Kortrijkse korpschef Eeckhout geeft onder meer toe dat veel camera’s “niet conform de wet zijn” maar dat hij ze ook “niet gaat verbieden”. Mogen we dus concluderen dat je in Kortrijk de wet mag overtreden en dat de politie zich niet zal moeien? En geldt dit alleen voor bewakingscamera’s of ook voor andere zaken die “niet conform de wet” zijn? Een zekere Pär Ongeluck reageerde met een mooie blogpost: Niet alleen God ziet U!

 

27/01/2011 – Website van stad Kortrijk doet het cameraplan van politiezone Vlas uit de doeken: klik hier. De studie werd opgesteld door de firma Optimit.

 

08/02/2012 – Kortrijkwatcher laat zijn kritische pen los op het cameraplan.

 

14/02/2012 – Het gemeentebestuur zet “cameratoezicht in publiek ruimte” op de agenda. De burgemeester verwacht een investering van ca. 560.000 euro over de periode 2012-2014. Voor 2012 300.000 euro (waarvan 50.000 ingeschreven op de begroting van de politiezone). Nog in 2012 moeten er camera’s komen op “de meest kwetsbare plekken” (Zwevegemsestraat? Doorniksestraat? Stationsbuurt?) en waar reeds de nodige bekabeling is voorzien. Opmerkelijk: De burgemeester erkent dat er een verschuiving van de straatcriminaliteit zal plaatsgrijpen.

 

30/11/2012 – Stand van zaken: 3 camera’s in de nieuwe Depot 102 (aan de garagepoort en aan de ingangspoorten), 1 camera aan de garagepoort van het stadhuis, camera’s aan het Broelmuseum en het Streekbezoekerscentrum, 1 camera aan de fietsenstalling van het open zwembad, 1 camera aan het diftar containerpark. Klein detail: bij ons weten worden die camera’s nergens gesignaleerd met het voorgeschreven symbool.

 

18/02/2013 – Het gemeentebestuur plant uitgebreid cameratoezicht in de stationsbuurt. Er zal met een ANPR-camera ook verscherpt toezicht zijn van verdachte voertuigen en personen. Lees hier meer over het zogenaamde VOS-project.

 

22/05/2013 – Camera’s op het Schouwburgplein vervangen. Die hebben een bereik van de Grote Markt tot de Vlasmarkt en van de Lange Steenstraat tot de Burgemeester Reynaertstraat.

 

07/06/2013 – Vijf nieuwe camera’s in de tunnel onder de Doorniksewijk. Twee daarvan vervangen verouderde camera’s, drie zijn volledig nieuw. Absurd detail: vandalisme op een camera wordt gefilmd door een andere camera. De camera’s kaderen in het plan van het stadsbestuur om strategische plaatsen in de stad te bewaken met een camera. Daarvoor zijn 20 nieuwe camera’s gepland. Kostprijs 200.000 euro. In de toekomst kunnen diezelfde camera’s ook dienen voor het herkennen van nummerplaten, mits aanpassing van de software. Kortrijkwatcher plaatste net daarvoor nog een paar kritische opmerkingen bij het cameraplan van burgemeester Van Quickenborne. Lees ze hier. Onlangs werden ook de camera’s op de Veemarkt vervangen.

 

18/09/2013 – Met de politiecamera’s in en rond het centraal station staat de teller in Kortrijk nu op 26. Daarmee werd de eerste fase van het cameraplan afgerond. In het najaar van 2012 werden op de Veemarkt en in de Zwevegemsestraat een aantal camera’s in gebruik genomen. In de maanden voor de zomervakantie werden de camera’s op het Schouwburgplein (4) en in de Doorniksetunnel (2) vervangen. Aan de tunnel kwamen er zelfs drie bij. In juli en augustus plaatste een gespecialiseerde firma dan twaalf camera’s in en rond het station. In een tweede fase komen er camera’s op de Grote Markt en de Vlasmarkt. In totaal gaat het om een vijftigtal camera’s.

 

12/03/2014 – Sinds begin maart hangen er drie veiligheidscamera’s op het Overbekeplein. Het gaat om twee vaste camera’s en een Dome-camera, die tijdens de Kerstmarkt tijdelijk dienst deed op het Jozef Vandaleplan en nu definitief is verhuisd naar het Overbekeplein. De verhuizing van de camera’s kostte bijna 12.000 euro. Het is de eerste stap in het cameraplan dat het hele winkelwandelgebied moet bestrijken. ‘Tegen de zomer hangen alle camera’s er’, zegt burgemeester Van Quickenborne.

 

28/7/2017 – Het Kortrijkse centrum telt precies 100 veiligheidscamera’s. De 100ste camera (type dome-camera) is geïnstalleerd op de hoek van de Sint-Jansstraat en de Kleine Sint-Jansstraat, een locatie die tot voor kort nog een ‘blinde vlek’ was op de kaart. Deze legislatuur worden er nog 29 camera’s bij geplaatst. In de Rekollettenstraat komen er eind augustus 2 tijdelijke camera’s. In de stationsomgeving komen er nog eens 7, onder meer aan de fietsenstalling op het Stationsplein en op die aan de Minister Tacklaan. Campus Kortrijk, waar recent de fuifzaal werd geopend, krijgt dit najaar maar liefst 12 camera’s en in de omgeving van het Casinoplein komen er op een nog niet bepaald tijdstip 8 camera’s. Het huidige stadsbestuur heeft nog toekomstplannen als het op camerabewaking aankomt. Ze denken er onder meer aan om aan die in- of uitrit van bepaalde woonwijken, woonwijk Pius X bijvoorbeeld, camera’s te plaatsen. Ook op vlak van ‘gezichtsherkenning’ willen ze graag nog een stapje verder gaan.

 

31/10/2017 – Er komen zes camera’s in het bedrijvenpark Kortrijk-Noord. Er zijn al heel wat camera’s aan de grensovergangen, invalswegen en in de stadscentra van Kortrijk en Kuurne. Daarom zal de camerabewaking een onderdeel vormen van de regionale aanpak. De zes camera’s zijn een mix van overlastcamera’s die continu filmen en ANPR-camera’s op basis van nummerplaatherkenning. Het project wordt gestart in samenwerking met de politiezone Vlas en met subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

21/02/2018 – De camerawoede kent geen grenzen in Kortrijk. Ook het als werelderfgoed beschermde Begijnhof heeft nu ook camerabewaking. Eentje, in de Begijnhofstraat 2 met zicht op de in- en uitgang, telt passanten. Drie andere – aan de kijkwoning bij de grote poort, op een muur aan het bezoekerscentrum en in de steeg tussen het Begijnhof en het Sint-Maartenskerkhofplein – zijn bewakingscamera’s. Gewezen burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) vindt dat verregaand. “Het Begijnhof is een besloten en stille omgeving, waar er geen grote problemen zijn met criminaliteit. De poorten gaan iedere dag dicht tussen 21 en 7 uur.  Het is in onze stad een van de mooiste plaatsen om samen te wonen en te leven. Ik vrees dat de camera’s tot een inbreuk op de privacy zullen leiden, voor de bewoners.” Er hangen overigens al langer camera’s in de Mattheuskapel, Sint-Annazaal en kijkwoning. Tip: De blog van Kortrijkwatcher publiceert regelmatig kritisch over camerabewaking in Kortrijk. Lees hier een selectie.

 

KRUIBEKE (+ Bazel en Rupelmonde) Camera’s aan het gemeentehuis en de bibliotheek (Onze-Lieve-Vrouwplein), aan Park Kerckhoek, aan sporthal De Dulpop en de pastorie in Bazel.

 

29/11/2017 – De gemeente investeert zo’n 10.000 euro voor een camerabewakingssysteem aan de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk van Rupelmonde. Eerder werden ook de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Kruibeke en de Sint-Pieterskerk van Bazel uitgerust met bewakingscamera’s.

 

Februari 2011 – In Kuurne (dat deel uitmaakt van politiezone Vlas – zie Kortrijk) staat er een camera in het sportpark, gericht op de fietsenstallingen. Burgemeester Carl Vereecke (Kartel) wil er ook één in de wijk Spijker en Schardauw, “om het sluikstorten tegen te gaan.” Verder wil hij niet gaan. “Vaste camera’s moeten een allerlaatste middel zijn om de criminaliteit te beheersen en in de buurt van de feestzalen Vanwonterghem werken we liever, zoals nu al het geval is, met stewards en bewakers om overlast tegen te gaan.”

 

17/10/2015 – Aanschaf mobiele camera tegen sluikstorten of “als er fenomenen opduiken, zoals inbraakplagen, winkel- of fietsdiefstallen of om overlast te voorkomen tijdens grote evenementen.” Veelzeggende redenering van burgemeester Francis Benoit (CD&V): “Voor sommige problemen is dit de enige oplossing.” Hij heeft het dan over sluikstorten. En ach, als die camera’s er toch zijn, kunnen we ze even goed gebruiken voor problemen die er niet zijn. Maar wel kunnen “opduiken”.

 

28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht.

 

LAKEN Camera’s in de belangrijkste winkelstraten, o.m. in de Maria-Christinastraat, op het Bockstaelplein en het Willemplein. Camera’s in het zwembad.

 

07/07/2012 – De gemeente zal ruim 66.000 euro investeren in camerabewaking. In totaal 30 camera’s zullen een oogje in het zeil houden bij cc De Biekorf, het sportcentrum, de gebouwen van de gemeentelijke technische dienst in de Leo Duboisstraat, de bibliotheek, de parking van het AC en de cellen in het politiekantoor. De beelden komen centraal bij de politie terecht, maar ook elke andere betrokken dienst kan ze lokaal individueel bekijken. De gemeente zal via de politiezone ook meer samenwerken met buurgemeente Buggenhout. De aanschaf van een infrarode, mobiele camera moet in beide gemeenten het sluikstorten in straten en bij glascontainers inperken. Opvallend. “In het kader van de wet op de privacy zullen borden bij de gemeentegrenzen de aanwezigheid van camera’s aankondigen.”

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

Februari 2011 – In Lendelede (dat deel uitmaakt van politiezone Vlas – zie Kortrijk) zijn er plannen om met mobiele installaties af en toe controles uit te voeren.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

oktober 2010 – Eén camera in de Algoetstraat, drie op de Markt, één in de Karel Keymolenstraat en twee op het Masiusplein. Opletten geblazen: Camera aan gevel complete verrassing (Het Nieuwsblad 05/10/2010)

 

19/01/2015 – Vijf camera’s houden de stationsbuurt in de gaten. (link)

 

26/6/2017 – Leuven plaatst begin augustus ANPR-camera’s op het Martelarenplein voor het station.

 

23/5/2017 – Er komen 38 nieuwe ANPR-camera’s in Leuven. De kostprijs zou meer dan een miljoen euro bedragen.

 

10/08/2005 – 21 bewakingscamera’s op de Oude Markt en in de Mechelsestraat. Ze hangen op 12 meter hoogte. Het systeem werd geleverd door Telindus en kost 800.000 euro. Ook bewakingscamera’s in en rond de politiegebouwen. In 2007 worden twee mobiele camera’s aangekocht.

 

04/03/2008 – In Leuven wordt de 1000ste bewakingscamera in stations plechtig in gebruik genomen.

 

30/03/2010 – Burgemeester Tobback en korpschef Mouchaers willen het aantal camera’s in Leuven verdubbelen. Ten laatste in 2012 worden de Naamsestraat, de Tiensestraat, de Diestsestraat, het Foch- en Margarethaplein en de Muntstraat uitgerust met een nieuwe lading bewakingscamera’s. Als de nieuwe camera’s er zijn, is het drukste gedeelte van de Leuvense binnenstad gedekt met elektronische ogen. Verwachte kostprijs: 2 miljoen euro.

 

30/01/2012 – De Leuvense gemeenteraad beslist een 50-tal bijkomende bewakingscamera’s te plaatsen in de binnenstad, meer bepaald in de Diestsestraat, op het Fochplein en in delen van de Tiense- en Naamsestraat. Bovenop de aankoopprijs ten belope van 960.000 euro moet er jaarlijks nog eens 82.000 euro opgehoest worden voor het onderhoud. Enkel de raadsleden van Groen stemden tegen. Volgens hen staat de zeer hoge investeringskost in deze apparaten niet in verhouding met het nut ervan. De camera’s hebben geen ontradend effect, zoals blijkt op de Oude Markt waar het vandalisme en de agressie ondanks de aanwezigheid van camera’s de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Persbericht Groen: Nog meer camera’s? Erg duur, en weinig winst voor veiligheid

 

23/05/2012 – Van de 48 cafés op de Oude Markt beschikken er een dertigtal over eigen bewakingscamera’s. Het merendeel wordt pas nu geregistreerd bij de Privacycommissie en was tot dan wettelijk niet in orde.

 

2012 – De Leuvense politie beschikt ook over 5 mobiele bewakingscamera’s. Ze werden onder meer ingezet in de studentenbuurt (Tiensestraat), bij de glasbollen (!) in de Albert Dejonghestraat, op het park Heuvelhof in Kessel-Lo en in de omgeving van fuifzaal Waaiberg in Leuven. Goed nieuws: Nog meer beveiligingscamera’s in Leuven? Neen dank u! met onder meer het persbericht van de Leuvense Piratenpartij (28/01/2012).

 

13/08/2015 – Burgemeester Tobback wil slimme camera’s op het Rector De Somerplein en aan het Martelarenplein, om bestuurders te beboeten die de verkeersborden negeren. Momenteel hangen er op verschillende plaatsen in het centrum al 75 door de politie beheerde camera’s. (bron)

 

18/12/2014 – twee camera’s aan ontmoetingscentrum De Schouw in de Statiestraat

 

LIER 8 bewakingscamera’s op het Zimmerplein en aan jc Moevement.

 

29/1/2016 – Camera’s in het zwembad. Burgemeester van Lier Frank Boogaerts (N-VA) wil camera’s in het zwembad van Lier. Aanleiding is een vermeend incident met asielzoekers. Hij herhaalt daarmee een eerdere suggestie – toen na een dodelijk ongeval. De directie van het zwembad, private partner SNR, bevestigt dat ze na het ongeval bestudeerd hadden of ze camera’s konden plaatsen. Dat zou normaal gebeuren in maart of april, maar mogelijk worden ze nu versneld geplaatst. Een juridisch probleem is er volgens de burgemeester niet om zwembadbezoekers te filmen. — bron: De Standaard

 

LILLE Lille maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

mei 2012: mobiele bewakingscamera op plaatsen waar geregeld overlast van zwerfvuil is.

 

31/1/2017 – Het doortrekkersterrein voor woonwagenbewoners achter de carpoolparking van de E34 in Gierle (Lille) krijgt een berm met daarop een afsluiting. De namen van de woonwagenbewoners en hun nummerplaten worden geregistreerd. Er komt ook een camerabewaking. — bron: Gazet van Antwerpen

 

06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

 

20/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR-camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.

 

28/03/2015 – bewakingscamera’s op het kruispunt van de N70 met de N449 (kruispunt Lozen Boer), op de N70 aan de grens van de gemeente Lochristi met Gent en in de Rivierstraat bij het op- en afrittencomplex met de E17.
Aanvraag voor camera’s aan het OCMW van Lochristi.

 

LOKEREN Februari 2010: 24 camera’s in het stadscentrum.

 

20/06/2012 – Het stadsbestuur investeert bijna 200.000 euro in bijkomende bewakingscamera’s. Die komen aan het sport- en jeugdcomplex in opbouw en aan de muziekacademie. De camera’s aan het sport- en jeugdcomplex zullen gericht zijn op de parking en fietsstalling. In februari besliste het stadsbestuur al om in het gebouw een vijftal camera’s te hangen. Ook de nieuwe vleugel van de academie voor muziek en woord krijgt bijkomende camerabewaking. Die extra’s camera’s dienen om het park Ter Beuken en een deel van de NMBS-parking in het oog te houden. Om de camera’s aan te sluiten op de schermen in het politiekantoor is het nodig het glasvezelnetwerk uit te breiden, dat zal ruim 22.000 euro kosten. Naar verluidt: waarschuwingsborden aan de invalswegen (?) Een kritische blogpost over camerabewaking in Lokeren.

 

LONDERZEEL 11 camera’s: Brusselsestraat (ter hoogte van het politiecommissariaat), Kerkplein, Kerkstraat, Gildenstraat, gemeentehuis, jeugdhuis Onder Den Toren, OCMW-gebouw, Administratief Centrum, aan de markt en het CM-gebouw.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

April 2012: 10 nieuwe ‘slimme camera’s’, met onder meer op het marktplein een grote paal met 7 digitale camera’s die ook infraroodbeelden kunnen maken. Plus 3 camera’s in twee zijstraten. De camera’s kunnen nummerplaten en gezichten herkennen. Kostprijs: 35.000 euro. Totaal: 126 camera’s (in en aan ondergrondse parkeergarages, rond en in het sportcomplex met sporthal en zwembad en in de binnenstad). Klein detail: burgemeester Jan Creemers(CD&V) geeft toe dat er van criminaliteit weinig te merken is en dat er van een onveiligheidsgevoel geen sprake is.

 

28/4/2017 – De politiezone Vilvoorde-Machelen (ViMA) investeert 610.000 euro in de modernisering en uitbreiding van haar cameranetwerk. Op een aantal plaatsen worden de camera’s vervangen door modernere apparatuur en het aantal locaties met camerabewaking wordt uitgebreid. Ook worden langs drie belangrijke invalswegen slimme ANPR-camera’s geplaatst. Het gaat om telkens twee ANPR-camera’s aan de Heirbaan in Machelen en de Schaarbeeklei en de Luchthavenlaan in Vilvoorde. De installatie moet tegen het einde van de zomer rond zijn.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

MALLE Dixit: “Ik ben radicaal tegen bewakingscamera’s. Als je goed samenleeft en een goed gemeenschapsleven hebt, zijn er geen camera’s nodig en zijn de buren uw camera’s.” (burgemeester in het Nieuwsblad, december 2009)

 

MECHELEN Mechelen was een pionier inzake camerabewaking. Al sinds 2001 bewaken camera’s het straatbeeld, al waren de eerste niet echt functioneel. In 2003 werd het cameranetwerk een eerste keer geüpdatet, in 2008 een tweede keer door Siemens Enterprise. Kostprijs voor die update: 1,1 tot 1,2 miljoen euro. Siemens kondigt dit op haar website zelf aan onder de kop “Mechelen: een veilige stad dankzij camerabewaking van Siemens” (flyer pdf). In 2008 had Mechelen ook de dubieuze primeur om als eerste in België mobiele camera’s voor de bewaking van straten en pleinen te gebruiken. Het politiekorps kocht daarvoor drie verplaatsbare toestellen aan.

 

12/03/2010 – Mechelen wil zijn bewakingscamera’s in het centrum zodanig uitrusten dat ze in staat zijn om aangezichten te herkennen, en ook reageren op geluid. Het stadsbestuur heeft een kwart miljoen euro veil om de apparatuur aan te passen. Maart 2010 neemt de lokale politie ook zijn eerste camerawagen in gebruik. Het camerasysteem herkent nummerplaten. In totaal komen er zes voertuigen, waarvan de uitrusting 33.000 euro per auto kost.

 

18/07/2011 – Mechelen legt de laatste hand aan een netwerk van camera’s met nummerplaatherkenning. In totaal zijn er op 23 plaatsen dergelijke camera’s gepland. Kostprijs 1,2 miljoen. Reactie van advocaat Raf Jespers: “…dat men binnenkort van iedereen weet waarom hij naar Mechelen komt: werken, winkelen, wonen, het voetbal, een minna(a)r(e)s, een vergadering…” en “Wie niet van Mechelen is, kan die stad mijden, zoals in de middeleeuwen een peststad.” link Ook de Privacycommissie heeft bedenkingen: “Is er in Mechelen plots zo’n grote plaag van criminaliteit dat iedereen die er binnen en buiten rijdt automatisch moet worden gecontroleerd?” link

 

04/08/2012 – Nog een primeur: alle politieagenten in Mechelen worden uitgerust met een mobiele mini-camera. Kostprijs 5000 euro voor 80 toestellen. Tegelijk heeft het korps ook geïnvesteerd in een 20-tal mobiele camera’s die in de interventievoertuigen werden geplaatst. Meer lezen: Agenten op pad met cameraatjes.

 

06/08/2012 – Vanaf najaar 2012 20 camera’s in winkelstraten Bruul en IJzerenleen en in zijstraten Blauwhond-, Borze- en Geitestraat. Ze vervangen de analoge camera’s die tien jaar geleden werden geplaatst. Kostprijs 250.000 euro. Het aantal camera’s in de binnenstad breidt zo uit van veertig tot zestig. In 2010 had het stadsbestuur al aangekondigd dat het zijn bewakingscamera’s in het centrum zodanig wilde uitrusten dat ze in staat zijn om gezichten te herkennen en op geluid te reageren. Samen met de twintig camera’s met nummerplaatherkenning op de invalswegen en de negen camera’s om de autoluwe binnenstad te controleren, brengt dat het totale aantal openbare camera’s in Mechelen op 89. De camera’s hangen onder meer op de Vismarkt (hoek met de Begijnenstraat), aan De Nekker, op congrescentrum Lamot, in winkelstraat Bruul, Oud Oefenplein, Berkenhof, station Nekkerspoel, Mahatma Gandhistraat, aan de vesten en de randparkings. Kostprijs van de 46 camera’s op de 20 invalswegen die ook nummerplaten traceren: 968.000 euro. Opmerkelijk

 

21/09/2012 – De lens van een van de camera’s in de binnenstad met nummerplaatherkenning wordt beklad. Lees meer: Vandalen bekladden camera (GvA)

 

26/04/2013 – Mechelen beschikt over ANPR-camera’s op alle invalswegen. Die camera’s registreren of er een op te sporen auto Mechelen in- of uitrijdt. De camera’s zullen nu ook gekoppeld worden aan een databank met gegevens van vermoedelijk onverzekerde wagens.

 

28/03/2015 – Om eenrichtingsverkeer af te dwingen aan de spoorwegbruggen van de Caputsteen- en de Kleine Nieuwedijkstraat, zullen daar camera’s met nummerplaatherkenning geplaatst worden. In de Caputsteenstraat komt er ook camerabewaking aan de uitrit van het hoofdkantoor van Telenet – om de werknemers te verplichten rechtsaf weg te rijden.

 

1/8/2017 – Mechelen neemt de eerste twee van veertien trajectcontroles op lokale wegen in gebruik. Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar op veertien plaatsen trajectcontrole in te voeren, goed voor 20 kilometer aan gemeentewegen met in totaal 59 ANPR-camera’s. De ingreep kost de stad zo’n 1,5 miljoen euro.

 

06/03/2018 – De zes hogeresolutiecamera’s die de politie onlangs aankocht, worden gemonteerd in de onmiddellijke omgeving van het station Nekkerspoel: twee ter hoogte van de Dijlebrug, een aan het Ontvoeringsplein (uitgang station), een aan de stationsparking, een aan het Speelgoedstraatje (kant Sint-Rumoldusstraat) en een aan de kruising met de Grote Nieuwedijkstraat, Nekkerspoelstraat en Sint-Rumoldusstraat. De lokale politie beschikt sinds kort ook over een kleinere, kwaliteitsvolle camera die meer verdoken kan worden opgesteld.

 

25/01/2016 – De gemeente installeert camerabewaking in en rond het Cultuurpunt in Gruitrode. Daarnaast komt er ook meer verlichting met bewegingsdetectoren, een nieuw sleutelsysteem en een ruimte om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen. Klein detail: de beslissing is het gevolg van een reeks vandalenstreken. De daders van het vandalisme zijn ondertussen bekend en kregen de rekening al gepresenteerd. Met andere woorden, het kan ook zonder bewakingscamera’s. De gemeente installeert beveiligingscamera’s in de dorpskern. Onder andere aan het schoolplein van Klimop, aan de sporthal en rond het ontmoetingscentrum ’t Heem in Meeuwen. MEISE (en deelgemeenten Wolvertem en Oppem) Opmerkelijk.

 

14/8/2017 – Gemeenteraadslid Steven De Ridder schenkt samen met computerfirma Tridis vier bewakingscamera’s en een beveiligingssysteem aan Chiro Eversheim. De beelden kunnen 24 uur op 24 gecontroleerd worden en kunnen ook teruggespoeld worden. Aanleiding is een reeks inbraken in de lokalen van de Chiro. Of de Chiro-leden echt gelukkig zijn met de camerabewaking staat in het artikel niet vermeld.

 

20/12/2011 – De gemeenteraad verleent gunstig advies aan een masterplan om een netwerk van camera’s op het hele grondgebied uit te bouwen. Menen is van plan om gespreid over meerdere jaren camera’s te installeren op de Grote Markt, het zwembad en het station, voorts langs invalswegens en de grenszone, onder meer in Rekkem. Die laatste zullen nummerplaten kunnen identificeren en verkeersstromen registreren. Momenteel staan er camera’s op de Grote Markt, aan het zwembad en aan het recyclagepark in de industriezone.

 

19/06/2012 – De politiezone Grensleie neemt een mobiele ANPR-camera in gebruik. Overdag wordt het toestel gemonteerd op een politievoertuig en aangewend om verkeersinbreuken vast te leggen. ’s Nachts wordt een anoniem  voertuig met de ANPR-camera uitgerust om verdachte voertuigen te detecteren. Kostprijs ongeveer 50.000 euro. De politiekorpsen uit de regio’s Oostende en Ieper hebben al een dergelijke camera in gebruik.

 

04/10/2012 Menen – De burgemeesters van een aantal Franse, Waalse en Zuid-West-Vlaamse gemeenten willen aan beide zijden van de landsgrens intelligente camera’s plaatsen en elkaars bewakingsbeelden uitwisselen.

 

08/10/2012 – Rekkem neemt haar eerste intelligente camera in gebruik. Die moet het grensverkeer tussen België en Frankrijk registreren. De camera staat opgesteld in de Dronckaertstraat in Rekkem. Op korte termijn worden nog drie slimme camera’s in gebruik genomen in de Kasterstraat, de Vagevuurstraat en de Neerweg. Kostprijs van de 4 camera’s: 130.000 euro. Later komen er nog twee camera’s op het Delorsplein in Menen en bij de La Palma-rotonde aan de E17.

 

15/10/2013 – De glasbollen in Menen, Lauwe en Rekkem zullen in het oog gehouden worden door mobiele camera’s. De camera’s worden geplaatst door afvalintercommunale Mirom en zijn bedoeld om sluikstorters af te schrikken. Mirom plant ook de aankoop van een aantal dummy’s.

 

25/01/2017 – Grensovergang E17 in Rekkem krijgt slimme camera

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

mei 2012 – Camerabewaking aan gemeenschapscentrum De Marc/kt en aan sportcentrum ’t Hofeind.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
MEULEBEKE

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.


16/06/2018
– Het gemeentehuis krijgt camerabewaking. Er komen twee camera’s binnen aan de ingang en aan de dienst Burgerzaken. Zes andere komen er aan de buitenkant. Later in 2018 komen er nog zes camera’s aan ontmoetingscentrum Vondel.

 

MOESKROEN 25 bewakingscamera’s in het stadscentrum. De investering heeft 210.000 euro gekost. In een tweede en derde fase zullen er nog veertig camera’s bijkomen op de invalswegen naar de Belgisch-Franse grens en naar de stad en in publieke plaatsen zoals sporthallen en wandelpromenades.

 

2/5/2017 – Camerabewaking in de stationsbuurt

 

3/11/2017 – Er komen op het domein Grimmertinge in de Iepersestraat in Moorslede drie extra camera’s. De kostprijs voor twee camera’s bedraagt al 14.500 euro. Met de leverancier kwam de gemeente tot een overeenkomst om de derde camera nu te installeren en de betaling later uit te voeren.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

NIEUWPOORT In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning. Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC. De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen. “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch? Maar er is ook goed nieuws uit Nieuwpoort: een verontruste burger bindt de strijd aan tegen bewakingscamera’s in Nieuwpoort.

 

06-07-2012 – Aan het hoofdkantoor van de politiezone Berlaar-Nijlen in de Statiestraat in Nijlen komen nieuwe camera’s. Ze zullen de volledige omgeving van het commissariaat overzien. De huidige analoge camera’s worden vervangen door digitale camera’s. Geraamde kosten: 50.000 euro.

 

02/09/2015 – Camera’s aan de stedelijke basisscholen in Voorde, Denderwindeke, Appelterre, Nederhasselt, aan de verschillende vestigingen in Ninove en aan de academies in Ninove en Meerbeke. “Aan de academie alleen hangen zeven camera‘s.”

 

17/1/2017 – De stad is bezig met de plaatsing van camera’s met nummerplaatherkenning aan elke gewestweg in Ninove. Vier zijn er al geplaatst: aan de Aalstersesteenweg, de Geraardsbergsesteenweg, de Halsesteenweg en de industriezone, maar er moet nog gewacht worden op de vergunning van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Verwacht wordt dat alle ANPR-camera’s tegen januari 2017 operationeel zullen zijn.

 

28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

 

24/04/2009 – De gemeenteraad keurt de plaatsing van twintig camera’s in het stadscentrum goed. Kostprijs voor de installatie: 413.000 euro. Enkel Groen! stemt tegen. “We geloven meer in wijkpatrouilles en preventie, welzijnszorg en de strijd tegen kansarmoede”, aldus Wouter De Vriendt.

 

2010 – de stad plaatst 22 bewakingscamera’s: 9 in het uitgaanscentrum, 7 in het shoppingcentrum en 6 langs de invalswegen. Kostprijs van de plaatsing: 500.000 euro. Absurdistan. Er hangen ook 54 camera’s op en aan het terrein van de haventerminal. Ze worden beheerd door een bedrijf dat door het Havenbedrijf van Oostende is opgericht. Vervolgens zijn de camera’s doorverhuurd aan de politie, die in 2010 529.252 euro aan ‘abonnementsgeld’ betaalde.

 

25/05/2012: stad en politie plaatsen 22 nieuwe camera’s, waardoor het aantal camera’s in Oostende wordt verdubbeld. Kostprijs voor de installatie: 500.000 euro. De camera’s komen op de zeedijk aan de Drie Gapers, aan het Casino (2), het Zeeheldenplein, Langestraat-Promenade, Van Iseghemlaan, Langestraat-Kapucijnenstraat, Groentenmarkt, Stationsplein, Marineschool, Watertoren, Serruysziekenhuis, Petit Paris, MacLeodplein, Sint Catharinaplein, Torhoutsesteenweg, Nieuwpoortsesteenweg en de Leopold Van Tyghemlaan. 2012 extra: op het Kennedy-rondpunt worden de 4 vaste camera’s vervangen door zogenaamde ‘dome-camera’s’ die 360 graden rond filmen. Er zijn ook plannen om op termijn de camera’s op het Kennedy-rondpunt te gebruiken voor nummerplaatherkenning. Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.a): “Het is onze ambitie dat er niemand Oostende binnen of buiten gaat, zonder dat we kunnen weten wie hij of zij is.”

 

31/05/2014 – camerabewaking aan de synagoge op het Filip Van Maestrichtplein

 

02/03/2018 – Bizar. Het schepencollege heeft beslist om het dak van de fietsenstalling aan het zwembad te verwijderen; omdat die het zicht van de bewakingscamera aan het zwembad belemmert …

 

15/12/2015 – In de loop van 2016 komen er ANPR-camera’s op de N42: tussen het kruispunt ’t Parksken met kruispunt Leenstraat komen camera’s voor trajectcontrole, een bijkomende camera komt op het kruispunt van de N42 met de Schoolstraat in Gijzenzele. Quote: “De camera’s zullen de privacy van de bewoners en bezoekers in het cameragebied niet schenden: de beelden worden gemaakt op het openbaar domein en het publiek wordt geïnformeerd via pictogrammen die aangeven dat er camerabewaking plaatsvindt, zoals voorzien in de wet.” Wat dus helemaal niets zegt over schending van de privacy. Het zegt enkel dat de wet wordt nageleefd, wat nogal wiedes is. Voor alle duidelijkheid: camerabewaking en zeker anpr is en blijft een schending van de privacy. OOSTKAMP (incl. Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme)

 

23/9/2017 – Op de grens van Zwevezele en Ruddervoorde, langs de Bruggesteenweg, komen binnenkort twee nieuwe ANPR-camera’s, op vraag van de politiezones Het Houtsche en regio Tielt. In Oostkamp staan momenteel al vier nummerplaatherkenningscamera’s. De aankoop zal gebeuren via het Agentschap Wegen en Verkeer en wordt voor de helft bekostigd door de gemeente Oostkamp. De gemeenteraad keurde donderdagavond een bedrag van 18.737 euro, inclusief BTW, goed.

 

21/09/2012 – De gemeente Oostkamp plaatst bijkomende bewakingscamera’s met automatische nummerplaatherkenning aan de op- en afritten van de snelwegen. Er komt een camera op het op het kruispunt van de op- en afrit van de E40 met de Hertsbergsestraat in de richting van Hertsberge. Een tweede camera wordt geplaatst op het kruispunt van de op- en afrit van de E403 met de Zedelgemsestraat, richting Ruddervoorde. De gemeente Zedelgem kan een tweede camera plaatsen op dit kruispunt aan de kant van Zedelgem. Momenteel staat er een bewakingscamera met nummerplaatherkenning en een overzichtscamera ter hoogte van het Europaplein. Deze is gericht op het verkeer richting centrum.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

21/07/2011 – DOORDENKER – Koperdief aangehouden. Een bewakingscamera van een warenhuis had de man gefilmd toen hij aan de kerk in Opglabbeek de koperen regenpijpen stal. De politie kwam hem op het spoor omdat ook zijn voertuig gefilmd was. Conclusie? De camera van het warenhuis filmt ook de kerk?

 

OUD-TURNHOUT Oud-Turnhout maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

December 2009 – GOOD PRACTICE – Klik hier voor de Facebook groep met de welluidende titel “Ik steek consequent middelvinger op naar BigBrotherCams van Oud-Turnhout!”
Augustus 2011: bewoners van villawijk De Lint laten weten dat ze zelf willen betalen voor een slimme politiecamera in hun wijk om zo de strijd tegen inbraken aan te gaan. Initiatiefnemer Peter Heeren schaart een groep van zo’n 150 bewoners rond zich die elk zelf wilde bijdragen voor de plaatsing.
Februari 2012: de gemeenteraad beslist niet in te gaan op de vraag van Peter Heeren om met privégelden een bewakingscamera te plaatsen in villawijk De Lint. Addertje onder het gras: het gemeentebestuur opent zelf een achterpoortje om alsnog camera’s te kunnen plaatsen. De uiteindelijke beslissing wordt immers doorgeschoven naar het politiecollege, dat nu moet uitmaken waar er camera’s komen en hoe die betaald worden.

 

24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een vaste camera in het centrum van Oud-Turnhout. De precieze locatie moet nog bepaald worden.

 

01/06/2011 – tijdens de Adriaen Brouwer Bierfeesten worden in alle feestzones bewakingscamera’s geplaatst

 

27/06/2011 – bewakingscamera aan de dienstweg naar de brandweerkazerne

 

22/06/2012 – 12 camera’s houden de belangrijkste uitgaansbuurten in de gaten: 2 camera’s op de parkings en aanpalende straten aan evenementenhal De Qubus 2 camera’s op de Markt, aan de gevel van BNP Paribas en aan de gevel van horecazaak De Cridts camera’s aan de Sint-Walburgakerk om de Kleine Markt te bewaken en in de Meerspoortsteeg met zicht op de parking aan De Ham (bron: het Nieuwsblad) Plannen voor verschillende bewakingscamera’s aan het Stationsplein

 

16/02/2013 – Het stadsbestuur investeert 50.000 euro in vijf bijkomende bewakingscamera’s. De camera’s worden nog voor deze zomer geplaatst in het stadscentrum en in de omgeving van de sportzone aan de Scheldekant. Momenteel houden al zo’n tien camera’s onder meer de Markt en de omgeving van de evenementenhal De Qubus in het oog. De politie bakende hiervoor twee veiligheidszone’s af. De eerste zone omvat de stadskern of het gebied tussen de spoorlijn Oudenaarde-Ronse en de Schelde. In deze zone liggen de Markt, de winkelstraten, Krekelput, Jezuïetenplein, Woeker, Achter de Wacht, Wijngaardstraat, Tacambaroplein en de stationsomgeving. Met bijkomende camerabewaking realiseren we een aansluiting met de huidige camera’s op de Markt en in het station’, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). De tweede zone is uitgetekend rond de sportaccommodatie gelegen tussen de Scheldekant, Prins Leopoldstraat, Rodelos en Fortstraat. De extra camera’s worden ten laatste tegen einde juni geplaatst. In de Broodstraat komt al in de loop van maart een camera. Opvallend: Op vraag van de Oudenaardse handelaars heeft de stad een raamaffiche klaar met het opschrift ‘Oudenaarde heeft een oogje op jou’. De raamaffiches zullen aan de middenstanders uitgedeeld worden. En verder: 21 camera’s in en rond het station.

 

21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

 

27/02/2013 – Het gemeentebestuur wil 2 bewakingscamera’s aan het nieuwe gebouw De Fontein. Daar hebben onder meer de kinderopvang Stekelbees, de muziekschool en enkele jeugdverenigingen een lokaal. De oppositie wil echter van geen camera’s weten. Koen Berton (Groep2012): “Het doet denken aan het boek 1984 van George Orwell. Daarin ondervond het hoofdpersonage een beklemmend gevoel omdat hij constant gefilmd werd.” Berton noemt de camera’s een schending van de privacy. Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) antwoordt dat veiligheid primeert boven alles.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

22/03/2012 – Op alle toegangswegen naar het bedrijventerrein Sappenleen komen camera’s die nummerplaten herkennen en overzichtscamera’s. De opgenomen beelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de centrale meldkamer van de politiezone Arro Ieper. Het gaat om een investering van meer dan 100.000 euro, die geleased wordt over een periode van vijf jaar, waarna de vzw PopIn volledig eigenaar zal zijn van het cameranetwerk. De vzw PopIn verenigt de meeste bedrijven op Sappenleen. De stad Poperinge betaalt voor veertig procent mee. De collectieve camerabewaking voor een bedrijventerrein is een primeur in Vlaanderen. Het project is ook uniek omdat het initiatief en de realisatie volledig bij de ondernemers zelf ligt.

 

23/04/2012 – Het schepencollege stelt voor om in het centrum zes bijkomende digitale hogeresolutiecamera’s te plaatsen. 3 op de hoek van de Veurnestraat en de Grote Markt, waarvan 2 camera’s met een 180-gradenzicht op de Grote Markt en 1 camera met zicht op de ingang van de Veurnestraat. 3 andere camera’s op de hoek van de Vlamingstraat, de Gasthuisstraat en Grote Markt (1 camera gericht op elke straat). De kostprijs wordt geraamd op 23.500 euro. Er hangen al twintig bewakingscamera’s in Poperinge. Dixit: “Hiermee wil het stadsbestuur zorgen voor een aangename sfeer in het stadscentrum.”

 

03/05/2013 – De gemeenteraad heeft de aankoop van vier bijkomende bewakingscamera’s goedgekeurd. Ze zullen worden geplaatst op het kruispunt “Vismarkt” (Vroonhof, Garenstraat, Priesterstraat en Burg. Bertenplein). Er komen ook 2 nieuwe bewakingscamera’s in de Goudenhoofdstraat, die een uitloper is van de fuifomgeving. De kostprijs voor de plaatsing bedraagt 13.368 euro. In totaal heeft Poperinge zo’n 20 bewakingscamera’s in het stadscentrum. Ze staan verspreid over vier zones: de omgeving van het stadspark en het jeugdcentrum (Komstraat), de bibliotheek, de Paardenmarkt en de openbare toiletten in het Vroonhof.

 

2014 – 5 camera’s op het kruispunt Gasthuisstraat, Hondstraat, Casselstraat en Duinkerkestraat

 

25/02/2015 -Er komen 4 extra bewakingscamera’s op het kruispunt van de Paardenmarkt en de Bruggestraat. De gemeente koopt ook een onopvallende draagbare mobiele camera aan voor “sluikstortgevoelige plaatsen zoals langs landelijke wegen”. Die zal worden ingezet naast de camera die de omgeving van de glascontainers in het oog houdt. Daarnaast wordt er in het kader van het cameraschild op de grens tussen België en Frankrijk een ANPR-camera geplaatst op de Frans-Vlaanderenweg ter hoogte van het kruispunt met de Boescheepseweg. Eens het nieuwe zwembad gerealiseerd is, zullen ook daar bewakingscamera’s geplaatst worden. (link) Voor 2016 worden camera’s gepland ter hoogte van het nieuwe stedelijke zwembad (Bruggestraat). Stand van zaken 2015 – Het stadsbestuur beschikt over 42 vaste camera’s, verspreid over de binnenstad. Alle beelden worden realtime doorgestuurd naar de lokale politie post te Poperinge en tevens naar de control room van de politiezone Arro Ieper. Op bedrijventerrein Sappenleen staan er sinds 2013 in totaal 17 camera’s. Hiervan zijn 7 camera’s voor nummerplaatherkenning en 10 camera’s voor openbaar toezicht. De realisatie kwam er in samenwerking met de vzw PopIn. Er zijn twee draagbare bewakingscamera’s in dienst: een eerste bij tijdelijke evenementen in het stadscentrum, bij feest- en ontmoetingszalen, op bedrijfsterreinen en in zones waar toekomstige vaste of tijdelijke beveiligingscamera’s kunnen geplaatst worden; een tweede (onopvallende) beveiligingscamera tegen sluikstorten. Alle camerabeelden worden realtime doorgestuurd naar de lokale politie post te Poperinge en de control room van de politiezone Arro Ieper.

 

26/06/2012 – Het gemeentebestuur voorziet eind 2012 twee camera’s aan het station en twee of drie op de Hondsmarkt. Dixit korpschef Marc Vervoort: “Het is niet zo dat we de camera’s op het politiebureau op elk moment in het oog kunnen houden. Dan zouden we vijf of zes extra agenten nodig hebben.”

 

1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.

 

30/09/2013 – In het dorpscentrum hangen camera’s ter hoogte van frituur Den Toren en de sacristie naast de kerk.

 

Juni 2011 – Volgens officiële cijfers staan er 30 bewakingscamera’s op grondgebied Roeselare. Onder meer camera’s op de Grote Markt, aan het Infocentrum in de Zuidstraat, op de gevel van het wielermuseum aan het Polenplein, op het Alfons Blommeplein (Delaerestraat en de Sint-Alfonsusstraat), aan het Klein Seminarie in de Zuidstraat en op de hoek van de Iepersestraat en Verwerijstraat. De camera op het dak van het vroegere politiehoofdcommissariaat houdt de Botermarkt en het begin van de Leenstraat in het oog.

 

2011/2012: “proefproject met intelligente camera’s die zelf inzoomen op verdachte mensen, en die ook linken maken met de databank van de politie”. Dixit burgemeester Luc Martens: “Het is niet zo dat de feiten zijn toegenomen, integendeel, maar het zijn kwetsbare zones. Het zijn zones waar vooral in het weekend flink wordt uitgegaan en waar mensen wel eens boven hun theewater zijn. Het zijn ook straten waar mensen dwalen. Men start in de ene straat om aan de andere kant van het centrum te eindigen.” Que? (bron: Krant van West-Vlaanderen 16/06/2011)

 

Mei 2012 – om sluikstorten te ontmoedigen, komt er aan de twee glasbollen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt een verplaatsbare bewakingscamera (mei 2012).

 

18/09/2013 – In het centrum van Roeselare staan camera’s op de Grote Markt, de Botermarkt, het Polenplein, het Alfons Blommeplein en in de Zuidstraat, Kleine Ieperstraat en de Verwerijstraat. De gemeente wil nu ook camera’s installeren aan het station en aan de Munt en in de Ooststraat.

 

10/12/2014 – Roeselare investeert 600.000 euro in bewakingscamera’s. Het gaat onder meer om camera’s aan het nieuwe station en de uitgaansbuurt, die de komende vier jaar worden geïnstalleerd. In totaal zullen er tegen eind 2018 zo’n 60 camera’s hangen, zes keer meer dan nu.

 

21/5/2016 – De stad is volop bezig met de installatie van dertien extra bewakingscamera’s op en rond het Stationsplein. Drie vaste camera’s komen aan het begin van de Ooststraat, twee op het einde van de Gasstraat, eentje aan het begin van de Ardooisesteenweg en een in de Sint-Hubrechtsstraat. Dan nog eentje in de Sint-Amandsstraat aan de poort van vishandel Neptunus en een op de gevel van diezelfde handelszaak. Bewegende camera’s komen in de Beversesteenweg, op het busplein en op het Stationsplein zelf. Deze camera’s komen bovenop de zes camera’s die vandaag al de fietsstallingen naast het busstation en het viaduct onder de Ardooisesteenweg bewaken. Er zijn ook twee camera’s geïnstalleerd om de verzinkbare paaltjes te controleren die de toegang tot het Stationsplein regelen. Daarnaast is er de ANPR-camera met nummerplaatherkenning. cctv-roeselare

 

26/06/2018 – Het centrum van Roeselare wordt voortaan in de gaten gehouden door nog eens 25 bewakingscamera’s extra. 15 jaar na de plaatsing van de allereerste camera komt het totale aantal op openbaar domein zo op 90 stuks.De nieuwe locaties die voortaan ook onder toezicht staan, zijn het de Coninckplein, het skatepark op de TRAX site, de Ooststraat, het kruispunt van de Zuidstraat, het Hof van ’t Henneken, de Rumbeeksesteenweg en de Rijselstraat, het fietspad langs KOERS en bijkomende dekking van het Stationsplein. De stad stelde hiervoor 125.000 euro ter beschikking van de politiezone. De beelden worden live verstuurd naar de meldkamer van politiezone Riho waar ze een maand bewaard worden. Ze worden permanent 24 op 24 en zeven op zeven bekeken.  Met de plaatsing van de 25 extra camera’s is het huidige cameraplan grotendeels gerealiseerd. Daarbij steeg het aantal camera’s van 8 in 2014 naar 90 nu. De allereerste bewakingscamera verscheen trouwens al in 2003 in Roeselare, bovenop het politiekantoor op de Botermarkt. Maar ook in de toekomst komen er wellicht nog camera’s bij. Concrete locaties zijn er nog niet. Wellicht komt er een nieuw cameraplan dat het bestaande netwerk verfijnt.

 

29/4/2006 – Het stadsbestuur plant bijkomende camera’s in uitgaansbuurten: Kleine Markt, parking van Delhaize en de stationsbuurt. Camerabewaking is er reeds op de Grote Markt.

 

30/06/2010 – In het stadscentrum hangen er bewakingscamera’s op de Grote Markt, de Kleine Markt, op het Aimé Delhayeplein, in de sportzone en op Stationsplein. Plannen voor camera’s op de Grote Markt, aan de Hospitaalstraat en op de drie toegangswegen naar de Grote Markt.

 

22/12/2011 – Het gemeentebestuur kondigt aan dat de Grote Markt, de Kleine Markt en de omgeving van het station in 2012 uitgerust worden met een hoogtechnologisch volautomatisch camerabewakingssysteem. Er komen twee soorten camera’s: overzichts- en identificatiecamera’s. De ene soort geven een algemeen beeld van wat zich op de Grote Markt, de Kleine Markt en in de stationsomgeving afspeelt. De andere soort is opgesteld aan de toegangsstraten. Zij nemen een scherpe foto van iedereen die voorbijkomt. Ook alle nummerplaten van auto’s kunnen ermee worden geregistreerd. Kostprijs 40.000 euro. Ook de oude camera’s blijven dienst doen en de bestaande camera’s van de NMBS worden geïntegreerd in het nieuwe systeem.

 

16/11/2012 – Vanaf begin december zullen 21 bijkomende bewakingscamera’s actief zijn, samen met de 5 huidige camera’s die door de gemeente beheerd worden. Ze worden vooral in de uitgaansbuurten en in hartje Ronse ingezet. Ze moeten ook De Stadstuin bewaken, het nieuwe stadspark. Het kostenplaatje is intussen opgelopen tot 80.000 euro.

 

07/12/2012 – De stadskom is voortaan een camerazone. Op alle agglomeratieborden langs de invalswegen naar Ronse werden de erkende borden met pictogram en opschrift aangebracht. De borden zijn aangebracht naar aanleiding van de installatie van 21 bijkomende bewakingscamera’s in het stadscentrum. Die camera’s zijn vanaf half december operationeel. Ze nemen winkelstraten, marktpleinen, openbare parkings, parken en plantsoenen in het vizier. Opmerkelijke quote – “Waar bewakingscamera’s hangen, hoeven de mensen niet precies te weten, als ze maar weten dat ze er zijn. De borden ontslaan ons van de verplichting om overal waar er een camera hangt, een pictogram te plaatsen. Dat geldt ook als we in de toekomst bijkomende bewakingscamera’s plaatsen. We vermijden een wildgroei van borden.” Dixit hoofdcommissaris Roland Schiettecatte van de politiezone Ronse. Wij zouden liever zien dat de wildgroei aan bewakingscamera’s vermeden wordt. Het blijft toch een bizarre redenering. Hoe ver zou je die redenering dan kunnen  doortrekken? Zet je de borden dan aan elke gemeentegrens? Of nog makkelijker, op de plekken waar je het land binnenkomt? Wij dachten dat de pictogrammen bedoeld waren om duidelijk te maken waar de camera’s hangen, niet gewoon om mee te delen dat ze “ergens” hangen. Want op deze manier hol je de camerawet nog wat verder uit en hebben de bordjes al helemaal geen zin meer. Verder ook camera’s aan de parking van warenhuis Delhaize; plus mobiele camera’s.

 

7/9/2016 – De stad overweegt camerabewaking in stadsuitbreidingsproject De Stadstuin.

 

8/3/2017 – In de inkomhal en rond het gebouw van CC De Ververij in de Wolvenstraat komen er dertien bewakingscamera’s.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

05/10/2012 – Autonoom gemeentebedrijf Fluctus plaatst drie camera’s aan het park en één camera aan het speelpleintje van de Kattenberg. Kostprijs ongeveer 30.000 euro.

 

Maart 2011 – De gemeente besliste om bewakingscamera’s de omgeving van de afvalbollen aan de Basilieklaan te laten filmen. In 2011 worden ook voor het eerst 6 bewakingscamera’s ingezet om carnavalvierders in het oog te houden.

 

4/11/2017 – De gemeente stapt mee in het voorstel van EcoWerf om mobiele camera’s te plaatsen bij glascontainers. Scherpenheuvel-Zichem is de zesde gemeente die intekent op de huur van camera’s, na Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Leuven en Tienen. De administratieve opstart bedraagt 4.500 euro per gemeente. De huur van een mobiele camera gaat ongeveer 539 euro per week kosten. Personeel van EcoWerf zal de camerabeelden beheren en de vaststellingen doen. De lokale politie wordt ingeschakeld om de sancties op te maken.

 

17/7/2018 – Vanaf september worden mobiele camera’s gehangen op vier glasbolsites in Scherpenheuvel en Averbode. De camera’s zullen er drie of vier keer per jaar, telkens voor enkele weken, hangen. De vier uitgekozen plaatsen zijn de Molenstraat (parking naast het kerkhof), Prins Alexanderstraat (vlakbij jeugdhuis ’t Boemelke), de Koestraat (aan dancing De Kroon) en de Molenvijver in Averbode. Verder beschikt de politiezone zelf over twee mobiele camera’s. Die worden gebruikt bij evenementen zoals de kermis.

 

25/09/2015 – De gemeente heeft haar eerste slimme (ANPR) verkeerscamera aan de Horstebaan in gebruik genomen. De komende vijf jaar komen er liefst 18 van dergelijke camera’s in Schoten.(Nieuwsblad)

 

1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.

 

06/10/2012 – camera’s met nummerplaatherkenning (zie: Brasschaat)

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

25/10/2006: Gecontesteerde privé-camera op openbaar terrein. Een man stond voor de tweede keer in zes jaar tijd voor de rechter omdat hij bewakingscamera’s plaatste waarmee hij de hele straat kon bespioneren.

 

08/09/2012: Opmerkelijk: De Turkse moskee in de Hazewindstraat plaatst dertien camera’s in en rond het gebouw. Bedoeling is moslims met eventuele extremistische ideeën tijdig op te sporen. Meer lezen: Moskee plaatst 13 camera’s 4 camera’s aan de Grote Markt. 2 camera’s aan de bibliotheek. Telkens 1 camera aan het plein achter de oude kerk, aan de Sacramentstraat, de Salons voor Schone Kunsten, de Witte Molen en de brandweerkazerne.13 camera’s in de Kleine Peperstraat.

 

31/01/2014: De stad Sint-Niklaas breidt haar camerasysteem fors uit van 4 naar 21 camera’s. De lokale politie beschikte al over twee camera’s op de Grote Markt en twee op het nabijgelegen Apostelplein. Nu zijn daar 17 camera’s bijgekomen op verschillende plaatsen in het stadscentrum en de stationsbuurt. Het camerasysteem kost 325.000 euro.

 

27/01/2016 – De Sint-Niklase politie pleit voor extra camera’s op vier locaties: Zwijgershoek, Heymanplein (omgeving van de Mgr. Stillemansstraat), de rotonde aan het zwembad en het kruispunt Driekoningen. Momenteel hangen er camera’s op 21 verschillende plaatsen in het centrum. De politie wil ook op alle op- en afritten van E17 camera’s. In de gemeenteraad staat niet iedereen te springen voor extra camera’s. “In tijden van budgettaire schaarste moeten we de afweging maken of we investeren in mensen dan wel in dure camera’s”, zegt Bart De Bruyn (Groen). CD&V-gemeenteraadslid Jos De Meyer vraagt dan weer een betere verlichting aan Zwijgershoek. (bron: De Standaard)

 

3/11/2017 – De stad gaat gebruik maken van ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen. Die worden vanaf begin 2018 geplaatst in de straten waar éénrichtingsverkeer wordt ingevoerd of die worden ingericht als voetgangerszone. Zo’n camera kost ongeveer 20.000 euro. De ANPR-camera’s komen al zeker in de Collegestraat en Paul Snoekstraat (voetgangerszone) en in de Hoveniersstraat (éénrichtingsstraat).

 

26/04/2018 – Sinds 2013 is er camerabewaking in de stationsomgeving en een laatste camera werd geplaatst in 2017. De NMBS onderzoekt of er nog bijkomende bewakingscamera’s nodig zijn.

 

SINT-PIETERS-LEEUW Cameraplan Sint-Pieters-Leeuw (pdf) – Verslag van de Commissie veiligheid 25/10/2011

 

26/06/2015 – Er komen zes bewakingscamera’s in de stationsbuurt in Ruisbroek. De parking en de voetgangerstunnel krijgen elk drie camera’s die 360 graden rond hun as  kunnen draaien. De gemeente investeert zo’n 48.000 euro in het systeem. Reden die het gemeentebestuur opgeeft: om het veiligheidsgevoel op te krikken. Quote van korpschef Mark Crispel: “Op basis van cijfers kunnen we stellen dat de stationsomgeving eigenlijk niet zo onveilig is.”

 

26/09/2015 – De zes camera’s worden in werking gesteld. De burgemeester herhaalt de quote van de korpschef. “Het is niet zo dat er aan het station van Ruisbroek veiligheidsproblemen zouden zijn. De camera’s moeten vooral mensen een groter veiligheidsgevoel geven.

 

14/09/2018 – Sint-Pieters-Leeuw installeert 24 vaste camera’s op acht locaties: op het Weerstandsplein in het Negenmanneke, op het Kerkplein, het Gulden Bodemplein en op de parking van het Sociaal Huis in Ruisbroek, op de parking van het gemeentehuis en op de parking van de Merselborre in Vlezenbeek. Ook aan beide sporthallen worden camera’s geplaatst. Daarnaast heeft het gemeentebestuur ook nog eens drie verplaatsbare verborgen camera’s aangekocht: “Die zijn amper een speldenknop groot en kunnen gemakkelijk verborgen worden opgesteld.” Aan de aankoop van de 24 vaste camera’s hangt een kostenplaatje van 300.000 euro.
Sint-Pieters-Leeuw investeerde eerder ook al fors in een schild van ANPR-camera’s langs de invalswegen.

 

09/03/2013 – 17 bewakingscamera’s in het stadscentrum: aan het sportcomplex Sint-Pieter, aan jeugdcentrum de Tochtgenoot en het Kabouterbos, aan de stationsomgeving, aan de kruispunten van de Stapelstraat met de Stationsstraat en de Tiensesteenweg met de Rijschoolstraat, aan de Tiensevest en aan de Veemarkt.

 

Maart 2011 – Op de site van het Nieuw Centrum komen er in een eerste fase vijf camera’s. Die moeten de omgeving en de gebouwen in de gaten houden. Het gaat over het gemeentehuis, basisschool de Polyglot, kinderonthaal de Vlinder, sporthal Michelsberg annex cafetaria, het voetbalterrein van FC Helkijn en het jongerenhonk. In het budget van 2011 staat hiervoor 26.000 euro ingeschreven. Plaatsing is voorzien voor 2011. De opgenomen beelden zullen een maand bewaard blijven, nadien worden ze gewist. Het aantal camera’s kan op termijn opgetrokken worden naar dertien.

 

11/3/2017 – De gemeente plant camera’s aan lokaal ’t Kalf in Putte. In Hoevenen komen er aan de sportvelden en de gebouwen van de korfbalclub in de Abelenlaan, aan de sporthal en het jeugdcentrum JOS in de Kerkstraat en aan lokaal Molenhoek in de Geelvinckstraat in Stabroek. Ook aan de bareel op het einde van Danckersweg wordt er geregistreerd om sluipverkeer tegen te gaan. De beelden worden zeven dagen bijgehouden.

 

10/8/2017 – Het plaatsen van de bewakingscamera’s in de centrumzone is afgerond. Er zijn in totaal negen bewakingscamera’s geplaatst. De camera’s staan rond het marktplein van Stekene, op parking Tack en in de zone rond De Sportstek. De kostprijs bedraagt 48.400 euro. De grond- en installatiewerken voor het WIFI-netwerk kosten nog eens 57.430 euro. (PKM)

 

TEMSE Diverse camera’s in het centrum. Camera’s aan het zwembad in het Scheldepark.

 

09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

 

18/1/2018 – Tielt-Winge geeft geen toelating voor trajectcontrole

 

23/9/2017 – In de politiezone Tienen-Hoegaarden worden drie camera’s voor automatische nummerplaatherkenning geplaatst. Ze maken deel uit van een groter netwerk van ANPR-camera’s dat wordt uitgebouwd door de politiezones Tienen-Hoegaarden, LAN, Brabant Wallon Est en Hesbaye Ouest een intentieverklaring om samen een netwerk van ANPR-camera’s uit te bouwen. Elke politiezone engageerde zich tot de aankoop en installatie van meerdere ANPR-camera’s op haar grondgebied. In de zone Tienen-Hoegaarden komen ze in Altenaken ter hoogte van de rotonde met de brouwersketel, op de Leuvenselaan ter hoogte van de grens met Roosbeek en op de Sint Truidensesteenweg in de omgeving van het kruispunt met de Putstraat. Nog voor het einde van het jaar zullen er ook camera’s geïnstalleerd worden op de Invalsweg ter hoogte van de Gallicstraat.

 

Maart 2011 – Het schepencollege heeft besloten dat er op de grote markt camerabewaking komen. Het project gaat 197.210 euro kosten.

 

21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken. datum? – Camera’s aan feestzaal De Mast

 

TREMELO Er mag tussendoor ook wel eens gelachen worden.

 

Oktober 2010 – Tremelo zou graag twee vaste en twee mobiele camera’s plaatsen. Reden één: om het vandalisme en diefstallen op de gemeentelijke begraafplaats tegen te gaan. De burgemeester spreekt letterlijk van “flink wat” vandalisme en diefstallen. In de praktijk blijkt dat nogal mee te vallen. De politie noteerde in 2010 welgeteld twee meldingen van grafschennis. Gelukkig weet de burgemeester meer: “Lang niet iedereen doet aangifte. Ik heb weet van een pak meer diefstallen en beschadigingen op het kerkhof.” Als dat “flink wat” staat voor twee gevallen, zou “een pak meer” dan betekenen dat er drie gevallen zijn? Reden twee: om het sluikstorten tegen te gaan. Dit is een probleem dat zich vooral voordoet aan de glasbollen in de gemeente. De burgemeester hoopt de sluikstorters af te schrikken met bewakingscamera’s. Zoiets moet fantastische beelden opleveren: glasbollen die door camera’s bewaakt worden. Zelf ziet de burgemeester ook wel het absurde hiervan in: “Misschien wordt het probleem zo gewoon verplaatst, maar daarom willen we ook twee mobiele camera’s aankopen. Die kunnen we plaatsen waar we dat nodig achten, op plaatsen waar veel sluikstorters actief zijn.” Fantastisch, toch, een gemeente met zo’n burgervader?

 

TURNHOUT Turnhout maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

September 2006: bewakingscamera in de Herentalsstraat.

 

Februari 2011: plannen om na de heraanleg van de Grote Markt minstens vier bewakingscamera’s te plaatsen. Die zullen waarschijnlijk op de vier hoeken van de Grote Markt komen te staan. Een paar weken later (03/03/2011) laat het stadsbestuur weten dat er “omwille van budgettaire redenen” geen vier, maar twee camera’s geïnstalleerd zullen worden. Kostprijs van één camera: zo’n 20 000 euro. Tegelijkertijd meldt het stadsbestuur dat er ook aanvragen zijn om camera’s op te hangen aan het Zegeplein, de Warandestraat, Otterstraat en Paterstraat.

 

Maart 2012: de vier bewakingscamera’s worden toch op de Grote Markt geplaatst. Ze komen op de vier hoeken van de kerktuin en zullen heel het plein in de gaten houden. Ook komt er een camera aan de noordkant van de Grote Markt. Die wordt op termijn uitgerust met nummerplaatherkenning, om de voetgangerszone in de gaten te houden.
Sinds november 2009 is de Politie Regio Turnhout ook gestart met de uitbouw van een netwerk van bewakingscamera’s – nummerplaatlezers. Deze camera’s staan opgesteld aan de afritten van de E34, de invalswegen tot de 7 gemeenten van de politiezone (Turnhout, Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout en Vosselaar) en op verbindingswegen binnen de politiezone. Onder meer een camera in de omgeving van de Baron Du Fourstraat die het verkeer controleert aan de noordkant.

 

2010 – De gemeente beschikt ook over twee mobiele camera’s. OPMERKELIJK: 29/09/2011 – café De Zwarte Ruiter (Zegeplein) heeft het aantal bewakingscamera’s in het café uitgebreid van vier naar negen. Volgens de uitbater bewijzen de camera’s hun nut en voelen klanten zich er veiliger door. Wat dat nut precies inhoudt, komen we niet te weten. Ook niet of het café voor de komst van de camera’s zo onveilig was. Ons doet het bericht alleszins denken aan een louche bar.

 

24/02/2018 – De politie in Turnhout heeft op dit moment vier vaste bewakingscamera’s in gebruik. Die staan allemaal opgesteld op de Grote Markt. Daar komen nog voor de zomer vijf bewakingscamera’s in het centrum bij. Eén bewakingscamera komt op het Zegeplein, met zicht op een deel van de Warandestraat en Begijnenstraat. Een tweede camera komt aan de Merodelei, ter hoogte van het Merodecenter. De derde camera komt aan het station, met ook zicht op het verlengde van de Merodelei en de parking achter het station. Een vierde camera komt in de Herentalsstraat met zicht in de Driessenstraat. Een vijfde camera komt in de Otterstraat ter hoogte van de Klinkstraat. In 2019 worden er nog eens vijf camera’s bij geplaatst. Voor dit alles wordt ieder jaar 100.000 euro in de begroting voorzien.

 

20/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.

 

28/4/2017 – De politiezone Vilvoorde-Machelen (ViMA) investeert 610.000 euro in de modernisering en uitbreiding van haar cameranetwerk. Op een aantal plaatsen   worden de camera’s vervangen door modernere apparatuur en het aantal locaties met camerabewaking wordt uitgebreid. Ook worden langs drie belangrijke invalswegen slimme ANPR-camera’s geplaatst. Het gaat om telkens twee ANPR-camera’s aan de Heirbaan in Machelen en de Schaarbeeklei en de Luchthavenlaan in Vilvoorde. De installatie moet tegen het einde van de zomer rond zijn.

 

20/03/2018 – Op de E19, ter hoogte van de fietsersbrug, komt in beide richtingen een ANPR-camera. Zowel Vilvoorde als Machelen gaven al een positief advies. De plaatsing kadert volgens burgemeester Hans Bonte (sp.a) in het stap voor stap vervolmaken van het cameraschild rond de politiezone.

 

12/01/2016 – Een buitenbeentje op deze pagina, want het gaat over een camera die er niet hangt. Wat er wel hangt, is een waarschuwingsbord van de gemeente voor camerabewaking. Het bordje hangt er blijkbaar alleen maar om potentiële dieven af te schrikken en ons een vals gevoel van veiligheid te geven. – Lees meer bij Het Nieuwsblad.

 

28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

 

VOSSELAAR Vosselaar maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 

10/12/2016 – De gemeente wil werk maken van vaste camerabewaking aan de fietsenstalling De Wissel op de Antwerpsesteenweg.

 

24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera aan de fietsenstalling naast de Antwerpseweg, op het kruispunt met de Schoolstraat.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

3/2/2016 – Begin 2016 verschijnt de eerste camera met automatische nummerplaatherkenning in Wachtebeke. De camera komt op Walderdonk in de buurt van het JFK-hotel.

 

30/01/2015 – Zes bewakingscamera ’s aan de fietsenstallingen in het station Waregem

 

7/7/2016 – In 2016 komen camera’s op de belangrijkste invalswegen van de stad. Ter hoogte van het op- en afrittencomplex komen acht ANPR-camera’s, de belangrijkste invalswegen krijgen flitscamera’s. Kostenplaatje 550.000 euro voor najaar 2016.

 

02/02/2018 – Het centrum van Waregem krijgt uiterlijk begin 2019 twaalf vaste bewakingscamera’s. De stad maakt hiervoor een budget van 100.000 euro vrij. Ze komen onder meer op de Markt, in het park Casier, in de Stations- en Holstraat en in de Zuiderlaan ter hoogte van de Gaverbeekhippodroom en aan de rotonde met de Verbindingsweg nabij het Regenboogstadion. Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard krijgt voorlopig geen vaste camerabewaking. Met ook acht anpr-camera’s op het op- en afrittencomplex van de N382 met de E17 en trajectcontroles in de Desselgemseweg (tussen Tapuitstraat en Expresweg / N382) en de Wortegemseweg (tussen Nachtegaallaan en de grens met Wortegem), krijgt ook Waregem stilaan een cameraschild.

 

Eind 2010 – Volgens officiële cijfers staan er 43 bewakingscamera’s op grondgebied Wervik.

 

Maart 2010 – 43 camera’s in de stationsbuurt en op recreatiedomein De Warande. Die laatste zijn verplaatsbaar voor grote evenementen. De beelden worden draadloos doorgezonden naar het politiecommissariaat. Kostprijs: 265.000 euro. Dixit: “Wetteren speelt als niet-stad een pioniersrol wat camerabewaking betreft.” (woordvoerder van firma RTS die de camera’s plaatst).

 

28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht. WEVELGEM

 

03/03/2018 – Er is al jaren camerabewaking aan de Porseleinhallen, het Cultuurpad en de fietsenstallingen bij het station. Er komt nu een uitbreiding. Een eerste nieuwe camera komt aan jeugdhuis Ten Goudberge. Een tweede camera, die 360 graden kan draaien, komt op de hoek van het Gemeenteloket met de Vanackerestraat (N8), met zicht op de parking zwembad. Een derde komt op de hoek van de Grote Markt met de parking Guldenbergplein, maar die door te draaien bijvoorbeeld ook de Sint-Hilariuskerk of de Lode de Boningestraat in het vizier kan nemen. De beelden kunnen live bekeken worden op een videomuur in het politiecommissariaat in Menen. De camera’s werken, mits een akkoord van het schepencollege en goedkeuring van de gemeenteraad, tegen de zomer. Het gaat om een investering van 81.000 euro. Er is ook een voorstel om een mobiele camera met nummerplaatherkenning te huren. Die zou onder meer ingezet worden ter hoogte van de op- en afrit van de ring rond Kortrijk nabij het VTI in Gullegem. Dan is er nog de trajectcontrole in de Kortrijkstraat (N8) tussen de Steencentrale en het centrum van Wevelgem. die ook gekoppeld zal worden aan de videomuur van de politie.

 

04/12/2012 – Er komt afwisselend een mobiele camera aan de stations van Wichelen, Serskamp en Schellebelle. De camera’s moeten het aantal diefstallen, vooral van fietsen, terugdringen. De Wichelse burgemeester vermoedt dat het aantal fietsdiefstallen gestegen is, nadat aan het station van buurgemeente Wetteren camera’s geplaatst werden. Daar is het aantal fietsdiefstallen fel teruggedrongen, maar “jammer genoeg hebben de dievenbendes hun ‘werkterrein’ van Wetteren verlegd naar onze drie stations.”

 

28/6/2016 – De politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen wordt vanaf eind juni bewaakt door 7 vaste en één mobiele ANPR-camera’s. 32 bedrijven uit de zone investeerden mee in het systeem om de inbrakenplaag in te dijken. Het kostenplaatje van het cameraschild bedraagt 320.000 euro. De vaste camera’s staan aan de op- en afrittencomplexen van de E17, E40 en R4, aan de bruggen over de Schelde in Wichelen en Wetteren, op Bohemen in Wichelen en aan het station in Kwatrecht.

 

23/9/2017 – Op de grens van Zwevezele en Ruddervoorde, langs de Bruggesteenweg, komen binnenkort twee nieuwe ANPR-camera’s, op vraag van de politiezones Het Houtsche en regio Tielt. In Oostkamp staan momenteel al vier nummerplaatherkenningscamera’s. De aankoop zal gebeuren via het Agentschap Wegen en Verkeer en wordt voor de helft bekostigd door de gemeente Oostkamp. De gemeenteraad keurde donderdagavond een bedrag van 18.737 euro, inclusief BTW, goed.

 

24/04/2018 – Het schepencollege van Zaventem koopt vier mobiele camera’s en een verplaatsbare paal aan. Daarmee wil men “sluikstorten, vandalisme en groepsbijeenkomsten die uit de hand dreigen te lopen” aanpakken. Verwacht wordt dat de camera’s eind mei inzetbaar zullen zijn. Op elke invalsweg naar de gemeente komt er een bordje dat duidelijk maakt dat er camerabewaking is, hoeven we dergelijke bordjes niet telkens te verplaatsen wanneer de camera’s van plaats verwisselen. De aankoop kost de gemeente 36.000 euro.

 

ZEDELGEM (incl. Aartrijke, Loppem, Veldegem)

 

21/09/2012 – De gemeente Oostkamp plaatst camerabewaking op het kruispunt aan de op- en afrit van de E403 met de Zedelgemsestraat, richting Ruddervoorde. De gemeente Zedelgem kan een tweede camera plaatsen op dit kruispunt aan de kant van Zedelgem. Momenteel staat er een bewakingscamera met nummerplaatherkenning en een overzichtscamera ter hoogte van het Europaplein. Deze is gericht op het verkeer richting centrum.

 

10/3/2017 – In 2014 kocht de gemeente een vaste verplaatsbare camera aan om zwerfvuil aan te pakken. Die wordt op een twintigtal locaties ingezet om sluikstorters te registreren. Bedoeling is om met meer camera’s nog meer in te zetten op de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen. De camera wordt door pictogrammen aangegeven, maar de camera zelf is onherkenbaar.

 

ZEEBRUGGE Diverse camera’s op en aan het terrein van de haventerminal.

 

ZELE Februari 2011 – Meerdere camera’s op het industrieterrein. 8 vaste camera’s in de uitgaansbuurt rond de Kloosterstraat. Camera’s aan de spoorweg in de Industriestraat, aan de Herdersstraat en de overkant van de N47, aan de Dommekensstraat, de Lindenstraat en de Zevensterrestraat. Camera in de kerk van Huivelde. Plannen voor uitbreiding van het cameranetwerk naar Zandberg en de Dokter Armand Rubbensstraat. Sedert eind 2010 ook negen camera’s aan het station. Kostprijs 54.000 euro, betaald door de spoorwegmaatschappij. De beelden worden door de NMBS in de nationale controlekamers in Brussel bekeken, maar kunnen ook naar de lokale politie doorgestuurd worden.

 

24/3/2017 – De gemeente plaatste in het verleden al 52 camera’s in de Kloosterstraat en in het industriepark. Binnenkort komen er vijftien camera’s bij in het centrum van de gemeente. Ze komen op sportpark Ter Elst, aan de rotonde op de Markt, op de Zandberg, aan de hondenschool op de Bunder, aan de fietsparking van het station, het Van Daelecentrum, Park Peeters en het speelplein in de schrijverswijk. Begin volgend jaar zullen de camera’s in dienst genomen worden. Kostprijs: 216.000 euro. In de volgende legislatuur wil de politie inzetten op nummerplaatherkenning op de invalswegen.

 

ZELZATE 04/06/2014 – De vrachtwagensluis die het zware verkeer op de R4/Kanaalstraat uit het centrum van Zelzate moet weren, zal ook dienst doen als bewakingscamera die verdachte voertuigen via de nummerplaat kan identificeren.

 

ZINGEM 20/2/2017 – De gemeente Zingem zet het gemeentelijke speelplein aan de Sportstraat onder camerabewaking. De vier camera’s hangen er al en zijn gebruiksklaar, maar eerst moet de gemeenteraad nog groen licht geven. Het voorliggende reglement voorziet dat er ook op andere plaatsen in de gemeente bewakingscamera’s kunnen komen. Onder meer het Gemeentecomplex Huise, het gemeentehuis in Zingem en de pastorietuin in Ouwegem komen in aanmerking. Ook in het containerpark komt er een camera, die alleen zal filmen buiten de openingsuren. De beelden van de bewakingscamera’s zullen worden opgeslagen en indien nodig acheraf bekeken.

 

ZOMERGEM 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

 

26/04/2009 – 22 camera’s in het NMBS station.

 

07/11/2015 – Open Vld Zottegem pleit voor de installatie van camera’s om de veiligheid in het stadscentrum te verhogen. De liberalen denken in de eerste plaats aan de Markt en het Stationsplein. Burgemeester Jenne De Potter zegt het voorstel te willen onderzoeken. – bron: Het Laatste Nieuws

 

18/01/2017 – Zottegem investeert 54.000 euro in camerabewaking in het centrum. Er komen camera’s op de Markt en op het Stationsplein.

 

02/06/2017 – Er loopt een procedure voor de aankoop van een mobiele camera.

 

07/02/2018 – Half maart wordt de camerabewaking in het centrum operationeel. De zes camera’s komen op het Stationsplein en de Markt. Ze moeten een duidelijk beeld geven van beide pleinen en hun toegangswegen.

 

8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan ter hoogte van de Karrestraat in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat-Beekkant in Vinkt. De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook  nvesteert in de plaatsing van ANPR-camera’s. De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze. Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.

 

1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

De camerabewaking specialist van België

 

Waar kun je je camerabewaking beter kopen dan bij de échte camerainstallatie.nl specialist van België. In ruim 20 jaar hebben we duizenden klanten blij gemaakt met een veilig gevoel, een goed overzicht over hun spullen en de mogelijkheid om bewijsmateriaal te laten zien als er iets gebeurd is. Een groot deel van onze klanten heeft achteraf spijt niet eerder voor camerabewaking gekozen te hebben, maar zijn blij dat nu toch te hebben. We hebben een ruim assortiment bewakingscamera’s waaronder HD bewakingcamera’s in verschillende resoluties. Ook vind je bij ons recorders en alle benodigde accessoires. Omdat we direct van de fabrikant inkopen zijn onze producten ook nog eens erg goed geprijsd zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. We willen toch allemaal het beste product voor de beste prijs?

2 jaar garantie

 

Bij ons krijg je altijd minimaal 24 maanden garantie op je aankoop, dat is natuurlijk gewoon echte garantie waardoor je altijd zeker weet dat we je product vakkundig repareren, of vervangen.

Kijk je ogen uit

Onze werkwijze


Offerte aanvragen
Stap 1
Offerte aanvragen

U doet bij ons een vrijblijvende aanvraag voor uw persoonlijke offerte voor een camerasysteem, alarmsysteem of intercom. Aan de hand van uw aanvraag nemen wij contact met u op. Voor direct contact mag u ons natuurlijk ook bellen.

Offerte aanvragen
Advies op locatie
Stap 2
Advies op locatie

Wij komen graag bij u langs om uw persoonlijke situatie te bekijken en met u de mogelijkheden te bespreken. Vanuit hier kunnen wij een passend voorstel voor u maken welke aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Advies op locatie
Montage camera’s
Stap 3
Montage camera’s

Het beveiligingssysteem zal door onze eigen monteurs vakkundig worden geïnstalleerd. Door onze kennis en passie voor techniek weten wij er een perfect plaatje van te maken. Na de montage zorgen wij dat alles naar wens zal functioneren.

Montage camera’s
Tevreden klant
Stap 4
Tevreden klant

Pas als u tevreden bent zijn wij voldaan! Wij zullen er dus ook alles aan doen de installatie bij u vlekkeloos te laten verlopen. Immers willen wij van u als klant een ambassadeur maken, want de mooiste reclame is mond-tot-mondreclame.

Tevreden klant