WhatsApp ons Bel ons Bel mij terug

Cameratoezicht valkenburg kiest voor meer cameras

Valkenburg breidt het camera­toezicht in en rond het centrum verder uit.
Voor de kerst komen er extra camera’s.

Eerder dit jaar besloot de gemeente al om bewakingscamera’s te plaatsen op de grote parkeerplaats op de Cauberg. Daarmee wilde het college van B en W een halt toeroepen aan het stijgend aantal inbraken in en diefstallen van auto’s.

Renovatie
Als vervolg daarop worden nu ook camera’s neergezet op het Walramplein, dat zaterdag na een ingrijpende renovatie wordt heropend. Die zijn vooral bedoeld als preventieve maatregel: het houdt mensen die iets kwaads in de zin hebben wellicht tegen.

In het verleden voelde Valkenburg niets voor cameratoezicht in het centrum. De gemeente was bang dat het toeristen zou afschrikken. Zij zouden de indruk kunnen krijgen dat het blijkbaar niet pluis is in de binnenstad.

Effectief
Inmiddels is de gemeente daar op teruggekomen. De ervaringen leren dat cameratoezicht effectief is, constateert het college, en helpt bij het tegengaan van overlast, vandalisme en diefstallen. Van negatieve reacties van bezoekers is geen sprake.

Tijdens de komende kerstperiode is het in Valkenburg extra druk. Dat is voor het college aanleiding om een aantal tijdelijke bewakingscamera’s bij te plaatsen. Na nieuwjaar gaan die camera’s in principe weer weg. De tijdelijke camera’s worden geplaatst langs de looproute vanaf de Polfermolen, waar touringcars hun passagiers laten uitstappen, en de kerstgrotten in het centrum.